Η Απόφαση της Fed για τη Μείωση των Επιτοκίων και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία

Η ανησυχία των επενδυτών επικεντρώνεται στη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη την περικοπή του βασικού της επιτοκίου για πρώτη φορά από το 2020. Αυτή η κίνηση αναμένεται να σημάνει το τέλος τριών ετών υψηλού πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε υποδείξει ότι «ήρθε η ώρα» για αυτήν την απόφαση, που έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στη χρηματοοικονομική αγορά. Την ίδια στιγμή, άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αναμένονται να ανακοινώσουν τις δικές τους αποφάσεις για τα επιτόκια.

Οι αναλυτές ασχολούνται με το ερώτημα αν η Fed θα επιλέξει μια μέτρια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ή θα προχωρήσει σε μια μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ομίλου CME, οι περισσότεροι αναμένουν τη μικρότερη μείωση, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης χωρίς όμως να έχει καταρρεύσει. Η οικονομολόγος Νάνσι Βαν ντεν Χούτεν αναφέρει ότι το μονοπάτι προς τον στόχο του 2% πληθωρισμού είναι ακόμα μακρύ.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αλίσια Μοντεστίνο, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας δεν δικαιολογεί μια σημαντική διακύμανση των επιτοκίων, ενώ ο Γκρέγκορι Ντέικο, επικεφαλής οικονομολόγος της EY, συμμερίζεται την άποψη ότι μια μεγαλύτερη πτώση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραδοχή λάθους από πλευράς Fed.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα είναι επίσης η τελευταία πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, γεγονός που προσθέτει επιπλέον πιέσεις στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Υπάρχουν εικασίες σχετικά με το πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ιδίως λόγω των δηλώσεων του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ για αποδυνάμωση της Fed.

Η ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν προστατεύεται νόμιμα όπως η ΕΚΤ, και βασίζεται κυρίως σε άγραφους κανόνες. Η διατήρηση μιας καθαρής εικόνας και η καλή φήμη είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Fed και την προστασία της από εξωτερικές επιρροές.

Πηγή: newsbomb.gr