Η Δυναμική του Αμερικανικού Δολαρίου και η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Η Δυναμική του Αμερικανικού Δολαρίου και η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα

Τα τελευταία 80 χρόνια, το αμερικανικό δολάριο έχει εξελιχθεί σε βασικό νόμισμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παγκοσμίως, από την Ευρώπη έως την Αυστραλία, οι κεντρικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι αγορές και οι τουρίστες χρησιμοποιούν το δολάριο ως κοινή γλώσσα. Οι καθημερινές συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε δολάρια φτάνουν τα 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυρίαρχη θέση του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υποδηλώνει όχι μόνο την επιρροή της Ουάσιγκτον, αλλά και την ενίσχυση της θέσης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Η εξέλιξη του υπουργείου αυτού, που αρχικά περιγράφηκε ως «λογιστής του κράτους» το 1789, έχει οδηγήσει σε ρόλους όπως αυτός του διπλωμάτη και διαχειριστή κρίσεων.

Η συμφωνία του Μπρέτον Γουντς το 1944 καθόρισε το δολάριο ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως, δημιουργώντας διεθνή ζήτηση για δολάρια. Αυτή η δυναμική επιτάθηκε το 1971, όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον αφαίρεσε τη σύνδεση του δολαρίου με τον χρυσό, με το νόμισμα να αποκτά περαιτέρω αξία. Ωστόσο, η αυξημένη αξία του δολαρίου καθιστούσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ λιγότερο ελκυστικές, προκαλώντας προκλήσεις για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Η σύνδεση του δολαρίου με την αγορά πετρελαίου είναι επίσης σημαντική. Από το 1974, η Σαουδική Αραβία, σε αντάλλαγμα για στρατιωτική βοήθεια, συμφώνησε να τιμολογεί τις εξαγωγές της σε δολάρια ΗΠΑ. Σήμερα, πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου τιμολογούνται σε δολάρια. Ωστόσο, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, αρκετοί παρατηρητές ανησυχούν για την τάση της Σαουδικής Αραβίας να εξετάσει την τιμολόγηση των εξαγωγών της σε κινεζικά γιουάν.

Η πολιτική του ισχυρού δολαρίου έχει δημιουργήσει προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι αυξήσεις στην αξία του δολαρίου έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας στην εσωτερική αγορά, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις συχνά ευνοούν τη Wall Street εις βάρος των εργαζομένων. Όσον αφορά τη διεθνή σκηνή, οι BRICS φαίνεται να αμφισβητούν την κυριαρχία του δολαρίου, ενδυναμώνοντας την πολιτική τους κατά της κυριαρχίας του.

Στο έργο «Paper Soldiers: How the Weaponization of the Dollar Changed the World Order», η δημοσιογράφος Σαλίνα Μόχσιν εξετάζει τους διαχειριστές του δολαρίου και τις στρατηγικές τους, αναλύοντας τη μετάβαση του δολαρίου από εγχώριο νόμισμα σε διεθνές όπλο. Η ισχύς που προσφέρει το δολάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στο διεθνές οικονομικό σκηνικό.

Πηγή: naftemporiki.gr