Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 13,5% στον δείκτη υλικής και κοινωνικής στέρησης στην Ευρώπη των «27» το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Οι δύο πρώτες θέσεις ανήκουν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με ποσοστά 19,8% και 18% αντίστοιχα. Τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτω από 2,5%, καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Κύπρος και η Σλοβενία.
Η σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση (SMSD) είναι ένας δείκτης που αποτυπώνει την έλλειψη αναγκαίων και επιθυμητών αγαθών για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο δείκτης αυτός εξετάζει το ποσοστό του πληθυσμού που βιώνει αναγκαστική έλλειψη τουλάχιστον 7 από τα 13 επιμέρους στοιχεία στέρησης, που περιλαμβάνουν καταστάσεις σε ατομικό και νοικοκυριακό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κατάλογος στοιχείων σε επίπεδο νοικοκυριού περιλαμβάνει την ικανότητα αντιμετώπισης απροσδόκητων δαπανών, την ικανότητα να πληρώνουν για διακοπές, τη δυνατότητα έγκαιρων πληρωμών και την ικανότητα να διατηρείται το σπίτι ζεστό, μεταξύ άλλων. Στο ατομικό επίπεδο, η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο, η ικανότητα να αποκτούν καινούργια ρούχα και η δυνατότητα να έχουν τακτικές δραστηριότητες αναψυχής περιλαμβάνονται επίσης.
Εν τω μεταξύ, το ωρομίσθιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7% στο β’ τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 4,5% στην Ευρωζώνη, ενώ το μη μισθολογικό κόστος παρουσίασε αύξηση 11,5% έναντι 5,2% στην ίδια περιοχή. Όσον αφορά στην ΕΕ, το ποσοστό σοβαρής στέρησης παρέμεινε σχεδόν σταθερό, από 6,7% το 2022 σε 6,8% το 2023.
Πηγή: naftemporiki.gr