Η Επικίνδυνη Ιδεολογία της Επέκτασης του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή

Η Επικίνδυνη Ιδεολογία της Επέκτασης του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό ισραηλινό υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, η Ιερουσαλήμ προορίζεται να επεκταθεί μέχρι τη Δαμασκό, συμπεριλαμβάνοντας περιοχές της Ιορδανίας, του Λιβάνου και άλλων χωρών της περιοχής. Μάλιστα, σε ντοκιμαντέρ στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte, υπερασπίστηκε την ιδέα μιας σταδιακής επέκτασης της κυριαρχίας του Ισραήλ στα γειτονικά κράτη. Αυτή η αντίληψη προέρχεται από μια θρησκευτική ιδεολογία που επιδιώκει την εξάπλωση της «Γης της Επαγγελίας» έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του Ισραήλ.

Ο Σμότριτς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην διεθνή κοινότητα με τις δηλώσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν και την άποψη ότι είναι «δικαιολογημένο και ηθικό» να θυσιαστούν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι από την πείνα. Οι απόψεις του αυτές δεν είναι μοναδικές στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς άλλοι υπουργοί, όπως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συμμερίζονται την ίδια ακραία προσέγγιση, με αποτέλεσμα να προωθούν μια πολιτική επεκτατισμού.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη, με επιθέσεις κατά της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) από τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος της UNIFIL προειδοποιεί ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση με σοβαρές συνέπειες. Παράλληλα, η στρατηγική του Νετανιάχου, που επιθυμεί την υλοποίηση του ονείρου του Μεγάλου Ισραήλ, ενδέχεται να περιλαμβάνει και νέα πολεμικά επεισόδια, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος ενδέχεται να παρασύρει και άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με κίνδυνο εκ νέου επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης. Σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις ότι η αστάθεια στην περιοχή μπορεί να επηρεάσει και τις αραβικές χώρες του Κόλπου που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, καλεί στη συμμαχία Ρωσίας, Συρίας και Ιράν για την αντίσταση κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι οι φιλοδοξίες του Νετανιάχου μπορεί να δημιουργήσουν μια νέα, πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση.

Πηγή: naftemporiki.gr