Η Επιτακτική Ανάγκη Για Επενδύσεις Στη Διαχείριση Νερού στην Αττική

Η Επιτακτική Ανάγκη Για Επενδύσεις Στη Διαχείριση Νερού στην Αττική

Το νερό αποτελεί το πιο πολύτιμο αγαθό που διαθέτουμε, και οι πόροι του είναι πεπερασμένοι. Η αρνητική κατάσταση της λειψυδρίας στη χώρα μας είναι προφανής, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου διαμένει σχεδόν το μισό του πληθυσμού.

Η κατάσταση της λίμνης του Μόρνου είναι ανησυχητική, καθώς η επιφάνειά της έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία δύο χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα αποθέματα νερού πιθανόν να μειωθούν από 1.100 εκατ. m3 τον Οκτώβριο του 2022 σε λιγότερα από 700 εκατ. m3 τον Οκτώβριο του 2024.

Εάν η ανομβρία συνεχιστεί, τα τρέχοντα αποθέματα θα επα suffice μόνο για 4 χρόνια. Αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο και απαιτεί άμεσες λύσεις και επενδύσεις. Οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 2 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για 681 νέα έργα, ενώ 3,9 δισ. ευρώ για 1.446 έργα αναβάθμισης και αντικατάστασης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί μόλις 900 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό επενδυτικό κενό ύψους 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση προσοχή και δράση.

Πηγή: newsbomb.gr