Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιφέρει ειρήνη και ευημερία σε μια ταραγμένη περιοχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι πολλές και σοβαρές. Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, η οικονομία της ΕΕ παραμένει στάσιμη και απειλείται από μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δυσοίωνα μέλλον.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία έχει αυξηθεί μόλις κατά 0,7% ετησίως από το 2015. Παράλληλα, το εργατικό δυναμικό μειώνεται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, γεγονός που συνδυάζει την οικονομική στασιμότητα με μια εικόνα «ετοιμοθάνατης» Ευρώπης, όπως σημειώνει ο Ντίξον. Αυτό διευκολύνει άλλες δυνάμεις να πιστεύουν ότι μπορούν να την χειριστούν.
Ο Μάριο Ντράγκι έχει προτείνει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει ετήσιες δαπάνες 800 δισ. ευρώ. Το σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση των βιομηχανιών, εστιάζοντας στην καθαρή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο, οι προτάσεις του Ντράγκι φαίνεται ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα, λόγω των αδύναμων κυβερνήσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι κυβερνήσεις του Όλαφ Σολτς και του Εμανουέλ Μακρόν είναι σε θέση να αποφύγουν αντιδημοφιλή μέτρα. Έτσι, αν και οι προτάσεις του Ντράγκι είναι ευοίωνες, οι πολιτικές συνθήκες για την υλοποίηση τους είναι, επί του παρόντος, αντίξοες.
Πηγή: naftemporiki.gr