Η ιστορική αύξηση στην τιμή του χρυσού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Η ιστορική αύξηση στην τιμή του χρυσού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Η τιμή του χρυσού έχει καταγράψει ρεκόρ, φτάνοντας πλέον πάνω από 2.600 δολάρια την ουγγιά. Από την αρχή του έτους, η τιμή αυτού του πολύτιμου μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ σε ευρώ η τιμή του έχει ξεπεράσει σημαντικά τα 2.300 ευρώ.

Η αύξηση αυτή του χρυσού σχετίζεται άμεσα με προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες. Οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν πάνω από 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις σε χρυσό. Η πτώση των επιτοκίων και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλή καταφύγιο για επενδυτές.

Η αστάθεια στην αγορά ενισχύεται από την εντεινόμενη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών για χρυσό. Το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο αυξάνεται, ιδίως από χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει σημαντικά σε αποθέματα χρυσού. Αν και η Κίνα έχει αναστείλει τις αγορές της πρόσφατα, αναμένονται επανειλημμένες αγορές σε περίπτωση διορθώσεων στην αγορά.

Επιπλέον, το διαρκώς αυξανόμενο εθνικό χρέος των ΗΠΑ, που έχει ξεπεράσει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη αναγκαιότητα των επενδύσεων σε χρυσό. Το έλλειμμα που έχει προκύψει είναι ιστορικά υψηλό και συμβάλλει στην αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα.

Οι επενδυτές βαδίζουν σε ανασφαλή νερά, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική, και κανένας από τους υποψηφίους δεν προσφέρει πειστικές λύσεις για την επίλυση των οικονομικών προκλήσεων.

Η κατάσταση αυτή έχει αναδείξει τον χρυσό όχι μόνο ως επενδυτική επιλογή αλλά και ως καταφύγιο σε εποχές αβεβαιότητας, αποδεικνύοντας τη διαχρονική του αξία στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: newsbomb.gr