Η κατάσταση στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα παραμένει σταθερή, παρά τις μειώσεις της ΕΚΤ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια είχαν ήδη «παγώσει» με ρύθμιση από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2025. Για εκείνους που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, το πάγωμα έγινε με βάση το επιτόκιο αναφοράς στα τέλη Μαρτίου 2023, μειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ ήταν 3,5%, ενώ το τρίμηνο Euribor, που είναι η βάση για τα περισσότερα κυμαινόμενα δάνεια, κυμαίνονταν λίγο πάνω από το 3%. Έτσι, οι δόσεις των δανείων «κλείδωσαν» γύρω στο 2,8%.
Οι δανειολήπτες, αν και δεν έχουν προς το παρόν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις μειώσεις, έχουν αποφύγει τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική τους κατάσταση. Με το Euribor στο 3,2% σήμερα, για να αποκομίσουν όφελος οι δανειολήπτες, το επιτόκιο αναφοράς θα πρέπει να μειωθεί ξανά στο 2,8%. Αυτό αναμένεται να συμβεί κοντά στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, που θα διαρκέσει η παράταση του μέτρου. Αν υπάρξουν νωρίτερα μειώσεις στα επιτόκια αναφοράς, οι δανειολήπτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν.
Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, οι τράπεζες έχουν προσφέρει σημαντική υποστήριξη στους συνεπείς δανειολήπτες, με την «πάγωμα» των επιτοκίων αναφοράς στο 2,80% για όλα τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια έως το 2025, το οποίο ήδη έχει οδηγήσει σε όφελος περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα είναι πιο ελκυστικά σε σύγκριση με το υπόλοιπο της Ευρώπης, καθώς το μέσο επιτόκιο προσφοράς για σταθερό επιτόκιο μέχρι τα πέντε πρώτα χρόνια είναι 3,42% έναντι 3,93% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναφορικά με τις καταθέσεις, η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων ανέρχεται σε περίπου 50 μονάδες βάσης, κυρίως λόγω του ότι το 70% της καταθετικής βάσης στην Ελλάδα προέρχεται από μικρά υπόλοιπα ιδιωτών για καθημερινές συναλλαγές. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα νέα αποταμιευτικά προϊόντα.
Γενικότερα, η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, παρέχοντας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό σε μία περίοδο προκλήσεων για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Πηγή: naftemporiki.gr