Η κατάσταση του ελληνικού τουρισμού και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει

Η κατάσταση του ελληνικού τουρισμού και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει

Στην εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, στο Naftemporiki TV. Ο κ. Χατζής ανέφερε ότι «αυξήθηκαν οι αφίξεις αλλά μειώθηκαν οι εισπράξεις». Αυτό δείχνει ότι, αν υπολογίσουμε τις τιμές κατά κεφαλήν δαπάνη, η μείωση είναι σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς «περισσότερος κόσμος ξοδεύει λιγότερα χρήματα».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και στα αποτελέσματα του τουρισμού στη χώρα, ο κ. Χατζής σημείωσε ότι «η Γενική Ευρωπαϊκή αστάθεια και οι συνθήκες που επικρατούν στις ευρωπαϊκές οικονομίες μετακυλίονται στους καταναλωτές». Υπογράμμισε ότι το 85% περίπου του τουριστικού ΑΕΠ είναι εξαγωγές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις συγκεκριμένες αγορές.

Ο κ. Χατζής τόνισε ότι από τον Μάρτιο φαινόταν μία ευνοϊκή σεζόν και σημείωσε τις συζητήσεις που είχαν γίνει από τις πρώτες εκθέσεις. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κόπωση των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις και τους νέους φόρους που έχουν προστεθεί στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, έχει οδηγήσει τους καταναλωτές στο να είναι πιο προσεκτικοί στις δαπάνες τους.

Κατέληξε να αναφέρει ότι «έχει πέσει η μέση διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει ραγδαία αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης».

Πηγή: naftemporiki.gr