Της Δόμνας Μιχαηλίδου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργού
Όσοι ζουν, εργάζονται, έχουν οικογένεια και επιχειρούν στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια και αντικατοπτρίζουν το ιδεολογικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας ως ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα.
Για παράδειγμα, η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς οι φορολογικές ελαφρύνσεις αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, ενώ παράλληλα ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η χώρα. Έχουν μειωθεί πάνω από 30 φόροι, με μία ακόμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών να προγραμματίζεται από την 1η Ιανουαρίου.
Φέτος, κατά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κριτική της αντιπολίτευσης επανήλθε με αναφορές σε «φτωχά μέτρα, χωρίς όραμα και στρατηγική». Αυτή η επαναλαμβανόμενη κριτική χρονολογείται από χρόνια και έρχεται από την αντιπολίτευση, η οποία, συχνά, περιορίζεται σε κόντρες και προσωπικές επιθέσεις.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του μέσου μισθού αποτελεί σημείο στόχευσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κριθεί για το εάν θα καταφέρει να επιτύχει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950€ μέχρι την 1η Απριλίου 2025, κάτι το οποίο απαιτεί τη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Η στήριξη οικογένειας και νέων είναι επίσης από τις πρώτες προτεραιότητες. Αυξάνονται οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και επεκτείνονται τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς. Επιπλέον, το πρόγραμμα πρώτης κατοικίας «Σπίτι μου» ΙΙ προσφέρει ευνοϊκούς όρους στους νέους για την απόκτηση στέγης.
Προβλήματα όπως η ανάγκη αναμόρφωσης του επιδόματος ανεργίας αναγνωρίζονται από την κυβέρνηση, ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο επανένταξης στην αγορά εργασίας και να αποδίδει δικαιοσύνη στους πολίτες.
Παρά την κριτική που λαμβάνει χώρα, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 1.000 ημέρες καθαρού πολιτικού χρόνου για να ολοκληρώσει ό,τι ξεκίνησε το 2019, με στόχο μια πλουσιότερη και πιο ισχυρή Ελλάδα έως το 2027.
Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ότι η αντιπολίτευση θα προσδιόριζε τη δική της πολιτική με σαφές ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά, αντιθέτως, η κριτική τους είναι συχνά υποκειμενική και τοξική, χωρίς προτάσεις που να εμβαθύνουν στον διάλογο.
Τις τελευταίες χρονιές, οι κριτικές στο «καλάθι της ΔΕΘ» ήταν επαναλαμβανόμενες και, ενίοτε, άστοχες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στο χτίσιμο μιας ισχυρής και σταθερής οικονομίας.
Πηγή: naftemporiki.gr