Η Οικονομική Κατάσταση των Ελευθέρων Επαγγελματιών και οι Φορολογικές Δηλώσεις τους

Η Οικονομική Κατάσταση των Ελευθέρων Επαγγελματιών και οι Φορολογικές Δηλώσεις τους

Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζει να δηλώνει ζημιές ή χαμηλά εισοδήματα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των φορολογικών τους δηλώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταγραμμένες κερδοφορίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Αναφορικά με τις κατηγορίες επαγγελματιών, οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων είναι αυτοί που φαίνονται να πλήττονται περισσότερο από αυτή την τάση. Μόνο το 40% των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δηλώνει κέρδη, με μέσο μηνιαίο εισόδημα μόλις 358 ευρώ, γεγονός που είναι λιγότερο από το επίδομα ανεργίας. Μολονότι οι κομμωτές δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.

Αντίθετα, η κατάσταση φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερη για ταξιτζήδες, οδοντιάτρους και υδραυλικούς, αν και και αυτοί δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα, οι υδραυλικοί και οι οδοντίατροι έχουν καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά κερδών, με το 70% και 73% αντίστοιχα να δηλώνει κερδοφορία.

Η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, με την εφαρμογή του νέου τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει επίσης επηρεάσει τη δήλωση εισοδημάτων. Σύμφωνα με την ανάλυση, χωρίς την εφαρμογή του τεκμηρίου, οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων θα συνέχιζαν να πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους, κάτι που εξηγεί τη χαμηλή τους δήλωση κερδών.

Η πρόσβαση αυτών των επαγγελματιών σε τραπεζικό δανεισμό και χρηματοδοτικά προγράμματα δυσκολεύεται, καθώς επιλέγουν να μην απεικονίζουν τα πραγματικά οικονομικά τους στοιχεία, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Πηγή: newsbomb.gr