Η στασιμότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπό τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Η στασιμότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπό τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Η επενδυτική ψυχολογία στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει επιρρεπής στη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στη Μέση Ανατολής, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω από τις 1.450 μονάδες. Οι πωλητές διατηρούν την αγορά σε στενά επίπεδα, αδυνατώντας να εκδηλώσουν μια πειστική ανοδική τάση προς την κορυφή των 1.502 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Σήμερα, η αγορά παρουσιάζει μικρή πτώση 0,27%, διαμορφώνοντας τον Γενικό Δείκτη στις 1.433,94 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ με προσυμφωνημένα πακέτα ύψους 10,9 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας τις μετοχές, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 0,5% και η Cenergy σημειώνει πτώση 1,5% ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αντίθετα, η Metlen κερδίζει 0,6% μετά την απόφαση για έκδοση «πράσινου» ομολόγου. Οι τράπεζες, μετά την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, καταγράφουν σημάδια στασιμότητας, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,38%.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy επηρεάζεται αρνητικά με πτώση 1,5%, ενώ η Titan Cement και η Lamda Development καταγράφουν επίσης απώλειες. Στον αντίποδα, η Coca-Cola σημειώνει θετική πορεία. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ελκυστικές, παρά την ανα reluctance της αγοράς να ξεπεράσει τις 1.502 μονάδες.

Η αθροιστική κερδοφορία των εταιρειών του Χ.Α. το πρώτο εξάμηνο φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ, με προοπτική να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2024. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από την πραγματική τους αξία, οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία δημιουργούν συγκρατημένες κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, ενώ στην Αμερική τα futures σημειώνουν μικρή πτώση.

Πηγή: naftemporiki.gr