Η Στρατηγική Αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας το 3,3% για το 4ο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 1,9%. Ωστόσο, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση αυτού του ποσοστού μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ηρακλής, σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας OCTANE για την ελληνική αγορά NPLs.

Η μελέτη της OCTANE υπογραμμίζει την σταδιακή ωρίμανση της αγοράς και την αναμενόμενη ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων, όπου τα δάνεια ρυθμίζονται και μεταπωλούνται σε επενδυτές. Από το 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 44 συναλλαγές NPL με συνολική αξία άνω των 65 δισ. ευρώ, κάτι που έχει προσφέρει νέα δυναμική στην αγορά. Επιπλέον, η επιστροφή των ρυθμισμένων δανείων στις τράπεζες αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο 2024-2025.

Η OCTANE προβλέπει ότι η αγορά των NPLs θα συνεχίσει να εξελίσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για επενδυτές όσο και για τράπεζες. Η εστίαση των τραπεζών στην επαναγορά εξυπηρετούμενων δανείων, που θα επαναφέρει δάνεια σε καθεστώς αποπληρωμής, θα είναι κινητήριος παράγοντας για αυτή την ανάπτυξη.

Τα reperforming δάνεια προσφέρουν στις τράπεζες νέα έσοδα από τόκους και βελτιώνουν τη φήμη τους στην αγορά. Η δυνατότητα συνεργασίας με εξειδικευμένους διαχειριστές επιτρέπει τη βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Μέχρι σήμερα, 18 servicers έχουν λάβει ανανεωμένες άδειες ή παρατάσεις, ενώ 5 εταιρείες δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία εκ νέου αδειοδότησης έως τον Ιούνιο του 2024, κάτι που σημαίνει ότι τα χαρτοφυλάκιά τους θα αναληφθούν από άλλους φορείς.

Η επαναγορά δανείων που έχουν ρυθμιστεί θετικά δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκαταστήσουν σχέσεις με δανειολήπτες που έχουν αναδιαρθρώσει επιτυχώς τα χρέη τους και να εκμεταλλευτούν άλλες τραπεζικές προϊόντα και υπηρεσίες. Οι επενδυτές και τα Funds μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της αξίας των δανείων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεσή τους στον πιστωτικό κίνδυνο.

Η OCTANE αναγνωρίζει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στην αγορά, υπογραμμίζοντας τη σημασία εξειδικευμένων λύσεων που ενισχύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Γιώργος Παυλάτος, Senior Partner της εταιρείας, σχολίασε ότι η εμπειρία τους στην υποστήριξη διαχειριστών NPLs μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της αγοράς.

Πηγή: naftemporiki.gr