Η τέλεια καταιγίδα κρατά τις τιμές του καφέ σε ιστορικά ύψη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_SpS3CurfJ4[/embed]

Η τέλεια καταιγίδα κρατά τις τιμές του καφέ σε ιστορικά ύψη[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_SpS3CurfJ4[/embed]

Η τιμή του καφέ έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά λόγω μιας «τέλειας καταιγίδας» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις κύριες χώρες παραγωγής του. Ειδικοί που επικαλείται το BBC επισημαίνουν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται σε συνδυασμένα προβλήματα στην παραγωγή, μειωμένα αποθέματα και αυξανόμενη ζήτηση.

Το 2021, οι καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία επηρεάστηκαν δραματικά από τον παγετό, γεγονός που ώθησε τους αγοραστές να στραφούν προς το Βιετνάμ, τον κεντρικό παραγωγό της ποικιλίας Robusta. Ωστόσο, η κατάσταση στο Βιετνάμ επιδεινώθηκε λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια. Οι Βιετναμέζοι καλλιεργητές τότε άρχισαν να στραφούν σε ένα παράξενο κίτρινο φρούτο με έντονη οσμή – το ντούριαν.

Το ντούριαν, το οποίο είναι απαγορευμένο σε δημόσιες συγκοινωνίες σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη λόγω της έντονης μυρωδιάς του, κερδίζει έδαφος στην Κίνα. Πολλοί Βιετναμέζοι αγρότες επιλέγουν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες καφέ με ντούριαν, περιμένοντας μεγαλύτερα κέρδη από την αναδυόμενη αγορά της Κίνας.

Μεταξύ 2023 και 2024, το μερίδιο αγοράς ντούριαν από το Βιετνάμ σχεδόν διπλασιάστηκε στην Κίνα, και κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι καλλιέργειες ντούριαν μπορεί να είναι πέντε φορές πιο κερδοφόρες από τον καφέ. Καθώς οι εξαγωγές ντούριαν πλημμύρισαν την αγορά, οι εξαγωγές καφέ Robusta μείωσαν κατά 50% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, με τα αποθέματα να είναι σχεδόν εξαντλημένα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Στο μεταξύ, οι εξαγωγές από χώρες όπως η Κολομβία, η Αιθιοπία, το Περού και η Ουγκάντα έχουν αυξηθεί, ωστόσο η παραγωγή τους δεν είναι ικανή να καλύψει τη ζητούμενη ποσότητα της αγοράς, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών του καφέ.

Πηγή: naftemporiki.gr