Κλιμάκωση της κρίσης Ιράν Ισραήλ και οι επιπτώσεις στις αγορές

Κλιμάκωση της κρίσης Ιράν Ισραήλ και οι επιπτώσεις στις αγορές

Το Ιράν έχει προχωρήσει σε μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων προς το Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προγραμματίζει σφοδρά αντίποινα, στοχεύοντας κυρίως σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν έντονοι φόβοι πως αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε περαιτέρω κρίση και να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές.

Σε ανάλυση που δημοσιοποίησε η UBS, ο Μαρκ Χέφελε σημειώνει πως έχουν ήδη αρχίσει οι αναταραχές στις αγορές, με τις τιμές του αργού και του χρυσού να αυξάνονται, και τις μετοχές να υποχωρούν, αν και δεν παρατηρείται πανικός. Παρά την σοβαρή κλιμάκωση, η τράπεζα διατηρεί τη βασική της εκτίμηση ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, παραμένει κρίσιμο το πώς θα αντιδράσουν το Ισραήλ και το Ιράν.

Η UBS αναφέρει, επίσης, ότι οι αγορές θα επηρεαστούν από τις μελλοντικές ενέργειες των δύο πλευρών και άλλων μελών του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη επίθεση του Ιράν μπορεί να στοχεύει στο να δείξει την αποφασιστικότητα του, αλλά χωρίς να προκαλέσει σοβαρές αντεκδικήσεις από το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Νετανιάχου έχει προειδοποιήσει για σοβαρές συνέπειες.

Αναφορικά με τις αγορές, η τιμή του χρυσού θεωρείται ότι θα συνεχίσει να ανθεί ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων, με εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσει τα 2.750 δολάρια η ουγγιά μέχρι τον τέλος του χρόνου. Παράλληλα, το πετρέλαιο, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μπορεί επίσης να δει αύξηση στην τιμή του, με το βασικό σενάριο να το τοποθετεί στα 87 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός προσφέρει επίσης αντιστάθμιση κατά των γεωπολιτικών κινδύνων και ενδεχόμενων επιδράσεων από τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τέλει, η UBS προειδοποιεί ότι τυχόν εμπόδια στις ιρανικές ροές πετρελαίου μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση στην αγορά.

Πηγή: naftemporiki.gr