Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν μέσω οικονομικών προκλήσεων

Μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν μέσω οικονομικών προκλήσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 3,25%, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου. Αυτή η απόφαση έρχεται μετά τη χαλάρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, και στο πλαίσιο της αδύναμης πορείας της οικονομίας.

Αυτή θα είναι η τρίτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος και η δεύτερη διαδοχική μετά από αυτήν που έγινε τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω μειώσεις και τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται να συνεχισθούν και το 2025.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού από το α’ τρίμηνο του 2025, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όσο και στην αντίστοιχη του Δεκεμβρίου, προτείνoντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και το 2025.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης όσον αφορά την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, πράγμα που θα ληφθεί υπόψη στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η κατάσταση της οικονομίας ενισχύει την πίεση για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες οικονομίες της περιοχής – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – αντιμετωπίζουν συνθήκες συρρίκνωσης στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, με την S&P Global να αναφέρει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο.

Αν και οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση στο τέλος του έτους, λόγω σύγκρισης με χαμηλά περσινά επίπεδα, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι κινείται στην κατεύθυνση του στόχου του 2%.

Πηγή: naftemporiki.gr