Μείωση προστίμων για φορολογούμενους που αναγνωρίζουν τις οφειλές τους από τον Οκτώβριο

Μείωση προστίμων για φορολογούμενους που αναγνωρίζουν τις οφειλές τους από τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος φέρνει μια νέα ρύθμιση που θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα για τους φορολογούμενους που αποδέχονται τις οφειλές τους. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και αφορά μόνο όσους δεν θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να αμφισβητήσουν τον φόρο που τους έχει επιβληθεί μετά από φορολογικό έλεγχο της ΑΑΔΕ.

Η μείωση των προστίμων μπορεί να φτάσει έως και το 50%, αλλά απαιτεί από τους υπόχρεους την αποδοχή της οφειλής τους. Συγκεκριμένα, η μείωση συνδέεται με την προσφορά αποδοχής της οφειλής εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, και περιλαμβάνει μια σειρά από κατηγορίες με διαφορετικά ποσοστά μείωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση των προστίμων είναι προϋπόθεση να γίνουν αποδεκτοί οι φόροι που προσδιορίζονται από την Εφορία. Υπάρχουν τρεις κύριες περιπτώσεις που καθορίζουν το ποσοστό μείωσης:

– Έως 50% αν υποβληθεί δήλωση εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού φόρου.
– Έως 40% κατά την αποδοχή της οφειλής μετά την κοινοποίηση του φόρου.
– Έως 30% αν η αποδοχή γίνει πριν την υποβολή προσφυγής σε διοικητικό δικαστήριο.
– Έως 25% αν αποδεχτούν την οφειλή προ της συζήτησης σε δικαστήριο.

Μετά την αποδοχή της αίτησης για μείωση του προστίμου, το 25% της συνολικής οφειλής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών. Το υπόλοιπο μπορεί να εξοφληθεί σε έως 12 δόσεις μέσω της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Σε περίπτωση που οι δόσεις δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, οι εκπτώσεις θα ακυρωθούν, επαναφέροντας την αρχική οφειλή.

Αν ενδιαφέρονται οι φορολογούμενοι να μειώσουν το πρόστιμο, θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους στην ΑΑΔΕ από τον Οκτώβριο του 2024. Αυτή η δήλωση θα θεωρείται ότι αποδέχονται αμετάκλητα τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου.

Πηγή: naftemporiki.gr