Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τρίτη μείωση επιτοκίων, με την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Λουμπλιάνα. Οι αναλυτές προβλέπουν περικοπή 25 μονάδων βάσης, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται να κρατήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων στο μέλλον. Αυτό συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων, όπως υπογραμμίζουν οι παράγοντες της αγοράς.
Οι αναφορές από μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως οι Γιόακιμ Νάγκελ και Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για τη μείωση αυτή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας εξέφρασε την άποψη ότι η πτώση των επιτοκίων είναι σχεδόν σίγουρη, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,25%. Ο Νάγκελ πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στον πληθωρισμό είναι θετικές και πλησιάζουν τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Εντωμεταξύ, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αυξάνονται, με την γερμανική κυβέρνηση να υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης, εκτιμώντας ότι η γερμανική οικονομία θα υποστεί ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ενισχύσει την καταναλωτική πίστη και τις επενδύσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιδόσεις των οικονομιών στις χώρες της Ευρωζώνης είναι ανισομερείς. Κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ άλλες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, επηρεάζονται από χαμηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτές οι ανισορροπίες καθιστούν τις προσπάθειες της ΕΚΤ για ενιαία νομισματική πολιτική δύσκολες και προκαλούν οικονομικές εντάσεις στην περιοχή.
Η τιμολόγηση στην αγορά αντανάκλα τις ανησυχίες αυτές, καθώς η ισοτιμία του ευρώ έχει μειωθεί σε 1,0924 δολάρια, με τη τάση αυτή να συνεχίζεται. Δηλαδή, η διευρυμένη μειωτική τάση των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ θα μπορούσε να έρθει σε αντιπαράθεση με τις διαφορετικές οικονομικές εξελίξεις εντός της ζώνης του ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr