Μεταβολές στις τιμές ενέργειας ενόψει της χειμερινής περιόδου

Μεταβολές στις τιμές ενέργειας ενόψει της χειμερινής περιόδου

Το ενεργειακό κόστος κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Πηγή ανησυχίας παραμένουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αγορά πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στο 1,11 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με την αρχική τιμή 1,3-1,35 ευρώ που ίσχυε τον Οκτώβριο πέρυσι. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης συνήθως ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, και η τιμή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς μέχρι τότε. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για μεγάλη μερίδα της χώρας ενδέχεται να οδηγήσουν πολλούς καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενες ανατιμήσεις.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, οι τιμές έχουν επίσης υποχωρήσει, κυμαινόμενες στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 7-8 λεπτά πέρυσι. Αντίθετα, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με 101,95 ευρώ πέρυσι. Η λιανική τιμή τον Οκτώβριο πέρυσι ήταν κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ φέτος αυτή διαμορφώνεται γύρω στα 26 λεπτά.

Η συγκριτική ανάλυση των εναλλακτικών πηγών θερμότητας καταδεικνύει ότι το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι η πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με το πετρέλαιο και τη ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα, σημειώνεται ότι πολλές κεντρικές θερμάνσεις έχουν περιοριστεί λόγω της κρίσης, με αρκετά νοικοκυριά να στρέφονται στον ηλεκτρισμό, κυρίως μέσω κλιματιστικών.

Πηγή: naftemporiki.gr