Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στην Ελλάδα

Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης του Πρωτογενούς Τομέα στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανέλυσε τους τέσσερις άξονες των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Όσον αφορά τη στήριξη των αγροτών, συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε την υλοποίηση μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από το 2025 και μετά. Η επιστροφή του ΕΦΚ θα είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δικαιούχοι θα είναι 298.000 επαγγελματίες αγρότες, και το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και προκαλούν βάρη σε 26.000 ακίνητα και 750 Συνεταιρισμούς. Το μέτρο στοχεύει στην υποστήριξη συνεργατικών σχημάτων και βιώσιμων συνεταιρισμών και θα περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών.

Αξιοσημείωτο είναι το σχέδιο ανάπτυξης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση παραγωγής, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, με το 50% να προέρχεται από το ΠΑΑ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας πως το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν 731 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος καταγράφηκε πλεόνασμα. Οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν αύξηση, ενισχύοντας τη σημασία του τομέα για την εθνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών γαιών, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης αυτών των εκτάσεων για αγροτική χρήση, προκειμένου να προαχθούν αναπτυξιακοί και κοινωνικοί σκοποί.

«Αυτοί οι άξονες υπογραμμίζουν την επιθυμία του υπουργείου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, παρέχοντας επιλογές που συμβάλλουν στη βελτίωση της εθνικής οικονομίας», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: naftemporiki.gr