Νέα Εποχή Στις Συναλλαγές Με Το Σύστημα Πληρωμών IRIS

Νέα Εποχή Στις Συναλλαγές Με Το Σύστημα Πληρωμών IRIS

Μια σημαντική αλλαγή στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στις οποίες συμμετέχουν ιδιώτες και επαγγελματίες είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα της υπηρεσίας IRIS. Το σύστημα πληρωμών IRIS, βασισμένο στην τεχνολογία DIAS, επιτρέπει τη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά χρημάτων μέσω κινητώναπό το κινητό ή το υπολογιστή, καθιστώντας τις καθημερινές συναλλαγές πιο αποδοτικές.

Τα προϊόντα που προσφέρει το IRIS περιλαμβάνουν:

1. IRIS Person to Person (P2P): Δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών χωρίς χρεώσεις για μεταφορές έως 500 ευρώ ημερησίως. Η διαδικασία επιτρέπει την άμεση πληρωμή σε κοινές περιστάσεις, όπως σε εστιατόρια, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να μεταφέρουν τα δικά τους μερίδια στον φίλο που πληρώνει.

2. IRIS Person to Business (P2B): Εδώ, οι χρήστες μπορούν να πληρώνουν επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, είτε δωρεάν είτε με μικρές προμήθειες. Οι πληρωμές μπορεί να αφορούν υπηρεσίες όπως προμήθειες για ιατρούς, τεχνικούς ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. IRIS Commerce: Η υπηρεσία αυτή διευκολύνει την πληρωμή σε ηλεκτρονικά καταστήματα, επιτρέποντας αγορές μέσω του κινητού ή από υπολογιστές. Οι χρήστες μπορούν να σκανάρουν QR codes ή να χρησιμοποιήσουν το mobile banking χωρίς να δίνουν τα τραπεζικά τους στοιχεία στους εμπόρους.

Σημαντικά οφέλη για πολίτες & επαγγελματίες

Η χρήση της υπηρεσίας IRIS προσφέρει στους πολίτες δωρεάν και ασφαλείς συναλλαγές χωρίς την ανάγκη για μετρητά ή κάρτες, απλοποιώντας τη διαδικασία. Επίσης, οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα άμεσης είσπραξης των πληρωμών τους με ελάχιστο κόστος που κυμαίνεται από 0% έως 0,5% επί της συναλλαγής.

Συνολικά, η υπηρεσία IRIS έχει προκαλέσει εκρηκτική ανάπτυξη στους αριθμούς συναλλαγών. Από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 34 εκατ. συναλλαγές με αξία 3,68 δισ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 150% σε σχέση με πέρυσι. Από το 2021, ο αριθμός των συναλλαγών έχει αυξηθεί 17 φορές, με ρυθμό ανάπτυξης 157%.

Πώς ενεργοποιώ το IRIS

Η διαδικασία εγγραφής στην υπηρεσία είναι απλή και γίνεται μέσω του web ή mobile banking των συνεργαζόμενων τραπεζών, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Οι χρήστες ακολουθούν βήματα για να δηλώσουν το ΑΦΜ τους και να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους για πληρωμές.

Η επιβεβαίωση των συναλλαγών απαιτεί τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του χρήστη. Τα χρήματα μεταφέρονται στον παραλήπτη σχεδόν άμεσα, εντός δύο δευτερολέπτων.

Στο πλαίσιο της εξέλιξης αυτής, οι τράπεζες ανακοινώνουν σταδιακά μειώσεις στις προμήθειες συναλλαγών προκειμένου να ενθαρρύνουν τη χρήση του IRIS και την ψηφιοποίηση των πληρωμών. Αυτές οι μειώσεις έχουν διαπιστωθεί σε μεγάλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, όπου γίνεται λόγος για μηδενισμό ή σοβαρές μειώσεις στις χρεώσεις.

Η ανάδειξη του IRIS ως προτύπου πληρωμών καθιστά την καθημερινότητα των πολιτών και επαγγελματιών πιο εύκολη και συμφέρουσα, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προσπερνώντας παραδοσιακά εμπόδια στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Πηγή: newsbomb.gr