Νέο πρόστιμο δέκα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέο πρόστιμο δέκα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ κατά της Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέο πρόστιμο ύψους 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στη διαδικτυακή διαφήμιση. Η απόφαση αφορά το διαφημιστικό δίκτυο Google AdSense, όπου η Google φέρεται να έχει επιβάλει περιοριστικές ρήτρες σε συμβάσεις με ιστότοπους, με σκοπό να εμποδίσει τους ανταγωνιστές να τοποθετήσουν τις δικές τους διαφημίσεις.

Συνολικά, η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη έχει επιβάλει στον αμερικανικό κολοσσό πρόστιμα που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορες παραβιάσεις του ανταγωνισμού. Αυτή είναι η τρίτη πιο σοβαρή χρηματική ποινή που αντιμετωπίζει η Google από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Μόλις οκτώ ημέρες πριν, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επιβεβαιώσει τελεσίδικα ένα ακόμα πρόστιμο κατά της Google, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά.

Επιπλέον, ο όμιλος βρίσκεται υπό την επιτήρηση των ρυθμιστικών αρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει μια δεύτερη μεγάλη δίκη μέσα σε λιγότερο από ένα έτος. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την Google ότι στρέφεται εναντίον του ανταγωνισμού στη διαδικτυακή διαφήμιση.

Πηγή: naftemporiki.gr