Ο οικονομικός μηχανισμός της Χεζμπολάχ και η εξέλιξη της Al-Qard Al-Hassan στον Λίβανο

Ο οικονομικός μηχανισμός της Χεζμπολάχ και η εξέλιξη της Al-Qard Al-Hassan στον Λίβανο

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε από το 2007 χαρακτηρίσει την Al-Qard Al-Hassan (AQAH) ως «όχημα» της Χεζμπολάχ για την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με αναφορά του, αν και η AQAH υποτίθεται ότι εξυπηρετεί τον λιβανέζικο λαό, στην πραγματικότητα κινεί παράνομα κεφάλαια μέσω λογαριασμών κελύφους και διαμεσολαβητών, αυξάνοντας τον κίνδυνο κυρώσεων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, στη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνει ο Λίβανος από το 2019, έχει βρει στην AQAH μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης. Η AQAH, που ιδρύθηκε το 1983 και αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλανθρωπικός οργανισμός», προσφέρει δάνεια με ευέλικτους όρους και χωρίς την τυπική εποπτεία τραπεζών, κάνοντάς την έναν από τους πιο ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας. Τα δάνεια χορηγούνται σε σιιτικές περιοχές, με εγγύηση χρυσό. Η Χεζμπολάχ ενθαρρύνει όλους τους Λιβανέζους να αξιοποιήσουν αυτά τα δάνεια.

Η οργανωμένη «αυτοκρατορία» χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ δεν περιορίζεται μόνον στην AQAH. Εμπλέκεται σε μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων, συλλέγοντας τεράστιους πόρους κάθε χρόνο. Η Χεζμπολάχ διαχειρίζεται αποστολές κοκαΐνης, ξέπλυνε έως και 200 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα μέσω του δικτύου Ayman Joumaa και τα ετήσια έσοδά της από ναρκωτικά υπολογίζονται σε 400 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, η Χεζμπολάχ έχει επενδύσει και στη διεθνή αγορά χρυσού, ελέγχοντας ορυχεία στη Βενεζουέλα και συμμετέχοντας σε λαθρεμπόριο χρυσού με την ιρανική κυβέρνηση. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποκαλύψει ότι αντί κρυφών επικοινωνιών, η Χεζμπολάχ απευθύνεται σε ομάδες της λιβανέζικης διασποράς στην Νότια Αμερική και στη Δυτική Αφρική για να διευκολύνει τις χρηματοδοτήσεις της.

Ο θάνατος του ταμία της Χεζμπολάχ στη Συρία, καθώς και οι συνομιλίες του ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα γύρω από την AQAH, δείχνουν τη σημασία που αποδίδει η Χεζμπολάχ στη χρηματοδότηση μέσω του οργανισμού αυτού, παρά την πίεση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνοψίζοντας, η AQAH δεν είναι απλώς ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός, αλλά ένα κέντρο που υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ και επιτρέπει στην οργάνωση να επηρεάζει την οικονομία και την πολιτική του Λιβάνου σε περιόδους κρίσης.

Πηγή: naftemporiki.gr