Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επισημαίνει τους κινδύνους ενός νέου κύματος προστατευτισμού και της αρνητικής του επίδρασης στις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, σε πρόσφατη έκθεσή του. Η συγκεκριμένη ανάλυση δημοσιεύεται μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή υψηλών δασμών.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% και τα δύο επόμενα χρόνια. Ωστόσο, εάν οι υψηλότεροι δασμοί επηρεάσουν σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου μέχρι τα μέσα του 2025, αυτό θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν κατά 0,8% το 2025 και 1,3% το 2026. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας, τονίζει ότι αυτή η πολιτική πλήττει όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Αμερικής.
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει επιβολή δασμών 20% για όλες τις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πρόστιμα ύψους 60% στα κινεζικά προϊόντα. Από την άλλη, η Κάμαλα Χάρις, αντίπαλος του Τραμπ, έχει επίσης προτείνει υψηλότερους δασμούς για ορισμένα κινεζικά προϊόντα κατά την διάρκεια της θητείας της ως αντιπροεδρίνα, αλλά διαφωνεί με τις ευρύτερες προτάσεις του Τραμπ.
Η ανάλυση του ΔΝΤ περιλαμβάνει ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Κίνα επιβάλλουν δασμούς 10% στις εισαγωγές. Αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το 25% του εμπορίου αγαθών. Επιπλέον, το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει μια 10ετή παράταση των φορολογικών περικοπών που εισήγαγε ο Τραμπ το 2017 και μείωση της καθαρής μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Γκουρίνχας προειδοποιεί ότι η επιβολή συνεχών δασμών θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να διαχειριστούν ταυτόχρονα και τη μειωμένη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Η κατάσταση αυτή συνιστά απειλή για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει σε επίπεδα γύρω από 3,1% μετά από πέντε χρόνια. Ο Γκουρίνχας αναφέρει επίσης ότι αν οι κρατικές δαπάνες αυξηθούν περαιτέρω, αυτό θα υπονομεύσει τις προσπάθειες διαχείρισης του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες. Συνιστά στις κυβερνήσεις να επενδύσουν στη διατήρηση δημοσιονομικών αποθεμάτων, με την Κίνα να καλείται να προχωρήσει σε μεγαλύτερες δαπάνες για την υποστήριξη της οικονομίας και του τομέα των ακινήτων.
Πηγή: naftemporiki.gr