Παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παραίτηση του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Γάλλος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας την απόφασή του με τη δημοσίευση της επιστολής παραίτησής του προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω του X.

Στην επιστολή του, ο Μπρετόν επισήμανε ότι η φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του για τη θέση του επιτρόπου, «για προσωπικούς λόγους», προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων – επιπλέον αποδείξεις αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης – καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα», αναφέρει η επιστολή του Μπρετόν.

Η παραίτησή του έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς η φον ντερ Λάιεν ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τον κατάλογο των επιτρόπων μετά τις εκλογές της ΕΕ το καλοκαίρι. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα έχει μία θέση στην Επιτροπή, αν και η πολιτική τους σημασία και επιρροή διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο.

Πηγή: newsbomb.gr