Ψηφιακές Λύσεις για Πράσινη Μετάβαση στις Επιχειρήσεις

Ψηφιακές Λύσεις για Πράσινη Μετάβαση στις Επιχειρήσεις

Η συζήτηση για την προσθήκη «πράσινης» αξίας στα διάφορα στάδια της παραγωγής και επιχειρηματικής λειτουργίας μέσω ψηφιακών λύσεων ανοίγει ο ΣΕΒ, με την παρουσίαση ενός νέου οδηγού που στοχεύει στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Σημαντική είναι η διαπίστωση πως οι έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 μέχρι και 30%, τα παραγόμενα απόβλητα έως 90%, καθώς και την κατανάλωση ενέργειας.

Ο Οδηγός του ΣΕΒ για τις «Ψηφιακές τεχνολογίες και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με κρίσιμες τεχνολογίες και αναγκαίες επιχειρηματικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο προώθησης αυτού του οδηγού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 2 Οκτωβρίου 2024, όπου διακεκριμένοι ομιλητές θα αναλύσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάβαση τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πράσινο τομέα.

Η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη, τονίζει ότι η συνύπαρξη του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού μπορεί να επιφέρει σημαντικές δυνατότητες που θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον οδηγό, η εφαρμογή ψηφιακών λύσεων μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για να επιτύχουν τη ταυτόχρονη πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση. Αυτά περιλαμβάνουν την εκτίμηση του τρέχοντος περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, την ανάπτυξη ενός μηχανισμού βέλτιστης αξιοποίησης δεδομένων καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ψηφιακής και περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών είναι εφικτή σε όλους τους τομείς, όπως η παραγωγή, η διαχείριση πόρων και η εφοδιαστική αλυσίδα. Για τον ΣΕΒ, η ψηφιακή πρόοδος είναι καθοριστική για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων των επιχειρήσεων. Πηγή: naftemporiki.gr