Πτώση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο επίπεδο του 1,7% τον Σεπτέμβριο

Πτώση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο στο επίπεδο του 1,7% τον Σεπτέμβριο

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε σημαντική πτώση, φτάνοντας το 1,7% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προσδιορίσει μια πρόβλεψη 1,9% για τον μήνα, επομένως αυτή ήταν η πρώτη φορά που τα στοιχεία υποχώρησαν κάτω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2021.

Οι τιμές αυξάνονται γύρω από αυτό το ποσοστό τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με τον πληθωρισμό να απεικονίζεται στο 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ανήλθε στο 3,2% για τον Σεπτέμβριο, μειωμένος από το 3,6% τον Αύγουστο, και κάτω από την πρόβλεψη του 3,4% που έδινε η αναφορά του Reuters.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, που αποτελεί την κυρίαρχη συνιστώσα της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησαν στο 4,9% τον περασμένο μήνα, από 5,6% που ήταν τον Αύγουστο. Αυτό το ποσοστό είναι το χαμηλότερο που παρατηρείται από τον Μάιο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός, καθώς και οι τιμές των υπηρεσιών, είναι κρίσιμα στοιχεία παρακολούθησης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Πηγή: naftemporiki.gr