Στάση Αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ενόψει Αποφάσεων της Federal Reserve

Στάση Αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ενόψει Αποφάσεων της Federal Reserve

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί σήμερα (18/9) μια στάση αναμονής, με τους επενδυτές να επιλέγουν προσεκτικές τοποθετήσεις, αποφεύγοντας τον υψηλό ρίσκο. Η αδράνεια αυτή ενισχύεται από την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, καθώς όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική επιτοκίων. Αν και η μείωση είναι πιθανή, το εύρος της παρέμβασης κυμαίνεται μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.

Στην τρίτη ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μια μικρή πτώση 0,11%, φτάνοντας τις 1.428,16 μονάδες, χάνοντας ελάχιστα σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Η ημερήσια διακύμανση κυμαίνεται μεταξύ 1.427,90 και 1.433,39 μονάδων, με τον τζίρο των συναλλαγών στα 4,5 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη μισάωρη διάρκεια της συνεδρίασης.

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένο μεταξύ των ορίων 1.400 και 1.450 μονάδων, χωρίς τον καταλύτη που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αγορά. Η έλλειψη αυτού του παράγοντα έχει δημιουργήσει μια εικόνα στασιμότητας, με την αξία των ημερήσιων συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, ένας κρίσιμος παράγοντας για την αγορά, απέχουν σχεδόν 10% από τα φετινά τους υψηλά.

Ψάχνοντας για τον καταλύτη που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, υπάρχουν αναφορές για πιθανές κινήσεις, όπως το placement στην Εθνική Τράπεζα, το οποίο, μαζί με άλλες εκπλήξεις στην αγορά, ενδέχεται να προσφέρει νέα ώθηση. Ωστόσο, η κερδοφορία που έχει ήδη ανακοινωθεί για το πρώτο εξάμηνο φαίνεται να έχει προεξοφληθεί από τους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση αδράνειας, η Wall Street συνεχίζει να κινείται σε ιστορικά υψηλά, ενόψει των αποφάσεων της Fed. Οι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Εάν το δεύτερο σενάριο επικρατήσει, οι αγορές πιθανότατα θα αντιδράσουν θετικά. Τα διεθνή χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,18%.

Πηγή: naftemporiki.gr