Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με την Κομισιόν στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής ΙΙΙ» κατά 1 δισ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε., ο οποίος είναι περίπου 2%. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές εγγυήσεις θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά προγραμματισμένο.
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει πέσει στο 3,6% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αν συμπεριληφθούν και τα κόκκινα δάνεια από μικρότερες τράπεζες, ο δείκτης ανεβαίνει στο 7,6%. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει, κατά τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την πιθανότητα αύξησης των εγγυήσεων ώστε να καλυφθούν όλες οι τιτλοποιήσεις.
Ο στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε οι τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια για χορηγήσεις, που πλέον διατηρούν ως προβλέψεις για επισφάλειες. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και αιτήματα από την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων περίπου 3,7 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 3%.
Εκτός από τις τιτλοποιήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, έχουν εγκριθεί και άλλα χαρτοφυλάκια, όπως το «Frontier II» της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ και το «Sunrise III» της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 508 εκατ. ευρώ.
Αναμένονται επίσης οι τιτλοποιήσεις «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας ύψους 620 εκατ. ευρώ, η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar» ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και δύο χαρτοφυλάκια της Alpha Bank, καθώς και του «Leon» της Eurobank.
Το πρόγραμμα «Ηρακλής» έχει συμβάλλει στη σημαντική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από το 45% το 2019 στο 3,6% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.
Πηγή: naftemporiki.gr