Στρατηγικές Μεταμορφώσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Στρατηγικές Μεταμορφώσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, ως de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, επηρεάζει καθοριστικά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, συχνά αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραβλέπουν τις καταγγελίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα ακολουθεί μια νέα στρατηγική, με εστίαση στο πώς θα προχωρήσει σύμφωνα με το δικό της σχέδιο, επηρεάζοντας ωστόσο όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας και να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο. Παρά τις προκλήσεις, η Aramco παραμένει η κύρια πηγή κεφαλαίων για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Ο επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της εταιρείας, Αχμάντ αλ Κοβάλτερ, δήλωσε ότι στόχος τους είναι να καταστήσουν την ενέργεια προσιτή και βιώσιμη.

Η Aramco διαθέτει τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, φτάνοντας τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και κατέχει εντυπωσιακές κερδοφορίες, αν και η δουλειά των στελεχών της δεν είναι εύκολη. Το εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής της σε σύγκριση με δυτικούς ανταγωνιστές συμβάλλει στην ελκυστικότητα του προϊόντος της.

Ωστόσο, η νέα στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει τη διατήρηση ή και αύξηση του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, η χώρα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι. Αυτή η πιθανή αλλαγή προσέγγισης θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει ήδη επωμιστεί τις περισσότερες περικοπές του ΟΠΕΚ+ τα τελευταία χρόνια.

Η αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγκάσει τους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υπολογίζονται ότι θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 70 με 75 δολάρια το βαρέλι. Η χώρα φαίνεται να έχει εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης εάν οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, όπως η αξιοποίηση συναλλαγματικών αποθεμάτων ή η έκδοση κρατικού χρέους.

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, με το μπρεντ να πέφτει περίπου 2,7% στα 71,47 δολάρια το βαρέλι μετά από αυτές τις εξελίξεις. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών επηρεάστηκαν επίσης, με πτώσεις που ξεπέρασαν το 4% για τις BP και Shell.

Η στρατηγική που διαμορφώνει η Σαουδική Αραβία καταδεικνύει τη σημαντική της επιρροή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και την περίπλοκή πολιτική της, που πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην εσωτερική ανάπτυξη και την παγκόσμια δυναμική των τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr