Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προβλέπει θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, με ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2024 και 2,6% το 2025. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας παραμένουν ισχυρές, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο.
Σημαντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία είναι και ο τομέας του τουρισμού, που φαίνεται να έχει δυναμική για άλλη μια ισχυρή σεζόν το 2024, πιθανόν ξεπερνώντας τα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 15,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 9,6% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Αναφορικά με τον δημόσιο προϋπολογισμό, παρατηρείται ότι έχει επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, με το πλεόνασμα να φτάνει το 0,9% του ΑΕΠ τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ανώτερο από το 0,6% της προηγούμενης χρονιάς, λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων.
Ωστόσο, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, αγγίζοντας το 161,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023. Παρά τη μείωση που καταγράφηκε λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός, αν και μειώθηκε στο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις στον πυρήνα του, με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 3,3% τον Ιούνιο.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), συμβάλλοντας στην μείωση των κινδύνων από παγκόσμιες και περιφερειακές αναταραχές καθώς και από την κλιματική αλλαγή. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η Ελλάδα είχε απορροφήσει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η EBRD καταλήγει στην έκθεσή της με την εκτίμηση ότι οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας παραμένουν θετικές. Πηγή: naftemporiki.gr