Θετικές προοπτικές και προκλήσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Θετικές προοπτικές και προκλήσεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα φαίνονται θετικές, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να τονίζει την ανάγκη για συνεχιζόμενες ενέργειες που στοχεύουν στην εκκαθάριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΤτΕ αναφέρει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην οργανική τους κερδοφορία, διατηρώντας παράλληλα ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η λειτουργία των υποδομών της χρηματοπιστωτικής αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε θετική επίδραση στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, οι εξωγενείς κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβάνουν την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την πιθανότητα ανατιμολόγησης περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανές διαταραχές πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Σημαντική ήταν η συμβολή των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες στην επιτυχία αυτή.

Παρά την άνοδο, η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου σημείωσε ελαφρά επιδείνωση λόγω της ενσωμάτωσης κάποιων δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο δείκτης ΜΕΔ των τραπεζών παραμένει υψηλός, φτάνοντας το 6,9% τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,3%.

Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαρτάται από τη συνέχιση της θωράκισης του τραπεζικού τομέα και την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή και η κυβερνοασφάλεια, επίσης απαιτούν προσοχή, καθώς ενδέχεται να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Η Έκθεση αναλύει επίσης τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και εστιάζει σε δύο ειδικά θέματα, όπως την παρακολούθηση των κινδύνων από επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα και την κατάσταση των κυβερνοαπειλών στις χρηματοπιστωτικές υποδομές. Η διατήρηση των σταθερών συνθηκών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: naftemporiki.gr