Τίτλος: Νέα μέτρα μείωσης προστίμων για φορολογούμενους που παραδέχονται οφειλές από φορολογικό έλεγχο

Τίτλος: Νέα μέτρα μείωσης προστίμων για φορολογούμενους που παραδέχονται οφειλές από φορολογικό έλεγχο

Ο Οκτώβριος φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους φορολογούμενους, καθώς εισάγεται ένα νέο μέτρο που προβλέπει μείωση προστίμων σε όσους παραδεχτούν φοροδιαφυγή χωρίς να αμφισβητούν τις οφειλές τους. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να ενισχύσει την άμεση είσπραξη φόρων και προστίμων, ενώ παράλληλα θα μειώσει την πίεση στα δικαστήρια.

Η μείωση προστίμων κυμαίνεται από 25% έως 50%, με δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, η οφειλή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και δεύτερον, να μην υποβληθούν προσφυγές κατά της οφειλής που προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία μείωσης των προστίμων περιλαμβάνει συγκεκριμένα κλιμάκια, όπου ανάλογα με τον χρόνο αποδοχής της οφειλής, οι φορολογούμενοι μπορούν να επωφεληθούν. Συγκεκριμένα:
– έως 50% με αποδοχή εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του φόρου,
– έως 40% μετά την κοινοποίηση αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών,
– έως 30% πριν από την υποβολή προσφυγής σε διοικητικό δικαστήριο,
– και έως 25% προ της έναρξης συζήτησης σε δικαστήριο.

Μετά τη μείωση, είναι υποχρεωτικό το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί εντός τριών ημερών, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να εξοφληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών. Σημαντικό είναι ότι η μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων θα ακυρώνει τις εκπτώσεις και θα επαναφέρει την αρχική οφειλή.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν τη μείωση του προστίμου θα πρέπει να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για την πρόθεσή τους από τον Οκτώβριο του 2024, αποδεχόμενοι τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου.

Πηγή: newsbomb.gr