Βιωσιμότητα και Προβλέψεις στον Τομέα της Βιομηχανίας: Ήπια Υποχώρηση των Προσδοκιών

Βιωσιμότητα και Προβλέψεις στον Τομέα της Βιομηχανίας: Ήπια Υποχώρηση των Προσδοκιών

Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καταγράφεται ήπια μείωση προσδοκιών στον τομέα της βιομηχανίας. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία μειώθηκε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες, από 101,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, και είναι χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο των 106,4 μονάδων.

Οι προσδοκίες για την απασχόληση φαίνονται ενισχυμένες, ενώ παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Υπήρξε επίσης μια μικρή άνοδος στο θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, σε διάφορους κλάδους φαίνεται να παραμένουν οι θετικές προσδοκίες, αν και έχει διαπιστωθεί μια κάποια «διόρθωση» της ανοδικής πορείας των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, παρατηρείται ενίσχυση του αρνητικού ισοζυγίου για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, με μικρή άνοδο στο ισοζύγιο για τα αποθέματα. Ο δείκτης για τα καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε λόγω της παραγωγής, ενώ για τα ενδιάμεσα αγαθά σημειώθηκε υποχώρηση και για τα κεφαλαιουχικά μεγαλύτερη πτώση λόγω των προβλέψεων για τη ζήτηση.

Τον Ιούλιο, το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 78,8%, σε σύγκριση με 80,7% τον Απρίλιο. Η εξασφαλισμένη παραγωγή ανέρχεται πλέον στους 5,1 μήνες, από 6 μήνες τον Απρίλιο.

Η έρευνα δείχνει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 10,8% τον Ιούλιο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη μείωση 1,7% που παρατηρείται στην ΕΕ-27. Αξιοσημείωτες είναι οι μικτές τάσεις στους βιομηχανικούς κλάδους, με άνοδο για τη μεταποίηση (9,9%) και το ηλεκτρικό ρεύμα (14,5%), ενώ στα ορυχεία-λατομεία παρατηρείται υποχώρηση 1,9%.

Σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καταγράφηκε ενίσχυση στα βασικά μέταλλα (14,7%) και στα τρόφιμα (14%), ενώ τα φαρμακευτικά προϊόντα παρουσίασαν μείωση (-4,1%).

Πηγή: naftemporiki.gr