Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας με την συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών να έχουν ως θύματα γυναίκες καταγράφουν τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Οικονόμου.

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε την Βουλή ότι η ΕΛΑΣ έδρασε με απόλυτη ευαισθησία στην υπόθεση της Ηλιούπολης υπογραμμίζοντας ότι από την προανάκριση προκύπτουν και άλλοι συμμέτοχοι στην κακοποίηση και εκμετάλλευση της 18χρονης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το 2020 καταγράφηκαν 192 περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με το 2019 λόγω των συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία και επειδή η προσπάθεια ενθάρρυνσης των θυμάτων να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους αποδίδει.

Συνολικά, την προηγούμενη χρονιά η ΕΛΑΣ ανέλαβε 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα 4.243 γυναίκες (73%) και 1.566 άνδρες. Το 83% των δραστών των περιστατικών αυτών ήταν άνδρες (4.633) και 917 γυναίκες.

Αναφορικά με την υπόθεση της Ηλιούπολης και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη περι απόπειρας συγκάληψης, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε σοκαριστική και τραγική υπόθεση η οποία ωστόσο δεν έχει καμιά πολιτική διάσταση και ότι δεν μπορεί οι κάθε λογής γυρολόγοι των πολιτικών γραφείων να γίνονται σημείο σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Στις 14:10 του περασμένου Σαββάτου προσήλθε στο αστυνομικό τμήμα ημεδαπή συνοδευόμενη από μία ακόμα γυναίκα μάρτυρα ενώ λίγο αργότερα προσήλθε ένα ακόμα άτομο. Η καταγγέλλουσα ανέφερε προφορικά αξιόποινες πράξεις σε βάρος της από αστυνομικό . Με δεδομένο ότι αφορούσαν αστυνομικό , ο διοικητής ενημέρωσε τηλεφωνικά στις 14:32 την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων ως μόνη αρμόδια. Η ενημέρωση διήρκεσε έως τις 14:55 ενώ στις 15:15 κλιμάκιο της Ασφάλειας πήγε να παραλάβει τις δύο γυναίκες. Αφίχθησαν στην υπηρεσία στις 16:30. Στις 19:15 ξεκίνησε η ένορκη κατάθεση της καταγγέλλουσας. Διήρκεσε περίπου 4 ώρες παρουσία πραγματογνώμονα ψυχολόγου. Από τη λήξη κατάθεσης έως τις 0:30 η προαναφερθείσα συνέταξε έκθεση πραγματογνωμοσύνης» σημείωσε ο υφυπουργός για να προσθέσει «Θέλω να ξεκαθαρίσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδέποτε ήρθε η καταγγέλλουσα σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους κατηγορούμενους. Ουδέποτε η καταγγέλλουσα εκδήλωσε επιθυμία διορισμού νόμιμου παραβάτη ωστόσο ήρθε σε επικοινωνία με δικηγόρο. Εξεταστηκε με την ευαισθησία ποια απαιτείτο. Υπάρχει ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα της και στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».

Πηγή: patrastimes.gr