Το διαρκές lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (και) στους ναούς είναι οι αιτίες που τα περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν τον γάμο τους για «όταν η κατάσταση το επιτρέψει», παράγοντες που, όπως φαίνεται, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αισθητή μείωση που παρατηρήθηκε πέρυσι στην Αθήνα κατά 45% στους θρησκευτικούς και κατά 20,4% στους πολιτικούς γάμους το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ελπίζοντας, όπως λένε χαρακτηριστικά, να περιοριστεί ο Covid-19 και να ανοίξει άμεσα η αγορά.

Με την Αθήνα να κατέχει την πρωτιά στα κρούσματα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, οι γάμοι, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, περιορίστηκαν. Οι μελλόνυμφοι υπό τον φόβο της διασποράς αλλά και έχοντας υπόψη τον περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός των ναών αναγκάζονται είτε να αναβάλλουν είτε να ακυρώνουν το Μυστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στους ναούς δικαιοδοσίας της τελέστηκαν 1.012 θρησκευτικοί γάμοι, ενώ το 2019 άγγιζαν τους 1.846, μια μείωση της τάξης του 45%. Μάλιστα, φέτος μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου εκδόθηκαν 70 άδειες γάμου, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι τελέστηκε και το Μυστήριο. Την ίδια στιγμή μείωση κατά 20,4% παρατηρήθηκε πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι και στους πολιτικούς γάμους. Τα ζευγάρια που ενώθηκαν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου στον Δήμο Αθηναίων το 2020 ανήλθαν στα 328, ενώ συνολικά οι άδειες που εκδόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου έφτασαν τις 1.845. Το 2019 πραγματοποιήθηκαν 412 πολιτικοί γάμοι, ενώ ο αριθμός των εκδοθεισών αδειών υπολογίζεται ότι ανήλθε στις 2.100.

Σημειώνεται ότι μετά την παραλαβή της άδειας πολιτικού γάμου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει την άδεια προκειμένου να τελέσει τον γάμο του:

α) Στον Δήμο της Αθήνας.

β) Σε οποιονδήποτε δήμο της επιλογής του στην Ελλάδα.

γ) Σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

δ) Να επιλέξει να μην τη χρησιμοποιήσει (η άδεια παύει να ισχύει μετά το πέρας εξαμήνου).

«Σχεδιάζαμε να παντρευτούμε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, μιας και είναι και ο μήνας που πρωτογνωριστήκαμε πριν από περίπου πέντε χρόνια. Μας πρόλαβαν τα νέα μέτρα, η καραντίνα και έτσι αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τα σχέδια. Θέλουμε πραγματικά να παντρευτούμε και να είναι παρόντες όλοι οι αγαπημένοι μας φίλοι και συγγενείς, γι’ αυτό και για την ώρα αναμένουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Ελένη.

Σημειώνεται ότι έως και την προσεχή Τρίτη η τέλεση θρησκευτικών γάμων επιτρέπεται με αυστηρούς περιορισμούς. Στο Μυστήριο προβλέπεται να είναι παρόντα εννέα άτομα και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο ιερέας αλλά και τυχόν βοηθητικό προσωπικό, αφήνοντας στην πράξη περιθώριο μόνο για το ζευγάρι, τους κουμπάρους και τους γονείς.

SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες του κλάδου

Σε κάθε περίπτωση επιπτώσεις δεν έχουν μονάχα τα ζευγάρια που θέλουν να χορέψουν τον χορό του Ησαΐα. Εχουν και οι επαγγελματίες στον χώρο του γάμου, οι δουλειές των οποίων εξαρτώνται από το συγκεκριμένο Μυστήριο. Υστερα από έναν χρόνο πανδημίας, σήμερα, όπως λένε, ελπίζουν να περιοριστεί ο κορονοϊός.

«Σαφώς και υπάρχουν ακυρώσεις εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε με τον κορονοϊό. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2020, τον Οκτώβριο για παράδειγμα, ζευγάρια που ενώ είχαν προγραμματίσει να παντρευτούν, τελικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον γάμο τους και να μεταθέσουν την ημερομηνία για το καλοκαίρι, κατακαλόκαιρο θα έλεγα, με την ελπίδα τα πράγματα να είναι καλύτερα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Μαρία Μπακούτη, φωτογράφος γάμων και βαπτίσεων.

Από την πλευρά της η Χρυσάντα Τριανταφύλλου, επιχειρηματίας του χώρου γάμων και βαπτίσεων, αναφέρει: «Οι χειμερινοί γάμοι ακυρώθηκαν πέρυσι. Και σήμερα δειλά δειλά τα ζευγάρια προγραμματίζουν τον γάμο τους από τα μέσα Μαΐου και μετά. Υπάρχει μια διάθεση, μια ανάγκη να γίνουν τα Μυστήρια, όμως η κατάσταση είναι ρευστή. Πιστεύω ότι σιγά σιγά τα Μυστήρια θα γίνονται από τον Μάιο και μετά, μάλιστα οι περισσότεροι, από ό,τι μιλάω και με συναδέλφους, σχεδιάζουν “μικρούς” γάμους. Ο κόσμος περιμένει να δει τι θα γίνει με την πανδημία, τα ζευγάρια έχουν σταματήσει πλέον να σκέφτονται τους “μεγάλους” γάμους. Κατά την άποψή μου, η σεζόν θα ανοίξει από τα μέσα Μαΐου έως και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Με τους εμβολιασμούς τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα έρθει το άνοιγμα της αγοράς».

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Σε γενικές γραμμές, εκτός από τη νόσο Covid-19, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα διαπιστώνεται μια μείωση στον αριθμό των γάμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι γάμοι το 2019 ανήλθαν σε 47.137 (23.278 θρησκευτικοί και 23.859 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,6% σε σχέση με το 2018, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 47.428 γάμοι (23.010 θρησκευτικοί και 24.418 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2019 ανήλθαν σε 7.924, παρουσιάζοντας αύξηση 24,4% έναντι του 2018 που ήταν 6.369.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή: patrastimes.gr