Με τρεις “ταχύτητες” θα “τρέξει” το σχέδιο δραστικής μείωσης του όγκου των εκκρεμών συντάξεων. Ο λόγος για τις 282.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την τελευταία “απογραφή”.
Συγκεκριμένα, στις 161.000 έχουν ανέλθει οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις και στις 123.000 οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων, η πρώτη “ταχύτητα” του σχεδίου εκκαθάρισης των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων προβλέπει την υλοποίηση ήδη δρομολογημένων μέτρων για την επιτάχυνση της έκδοσης σύνταξης (μπόνους στους υπαλλήλους, ψηφιακός μηχανισμός αίτησης -έκδοσης συντάξεων).

Στη δεύτερη “ταχύτητα” του ίδιου σχεδίου βρίσκεται η επιλογή των ταμείων να δώσουν ειδικά φέτος έμφαση στην έκδοση νέων κύριων και όχι επικουρικών συντάξεων.

Στην τρίτη “ταχύτητα”, εφόσον οι δύο προαναφερθείσες “ταχύτητες” δεν φέρουν τα δέοντα αποτελέσματα, βρίσκεται η αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων, όπως προβλέπουν εισηγήσεις ορισμένων στελεχών.

Σημειώνεται πως η μείωση των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί η βασικότερη προτεραιότητα και της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος κατά την παραλαβή των καθηκόντων του “στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων”.

Μπόνους και “Άτλας” για την επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων
Ο στόχος αυτός είχε τεθεί και από την προηγούμενη ηγεσία, υπό τον κο Γιάννη Βρούτση,καθώς είχε δρομολογήσει την επέκταση του μηχανισμού ψηφιακής αίτησης και απονομής συντάξεων (σύστημα “Άτλας”), ενώ διατάξεις που πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή, προέβλεπαν μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών έκδοσης συντάξεων στον e-ΕΦΚΑ.

Εξάλλου, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, προ λίγων ημερών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διαμορφώνει ένα σύστημα μπόνους στους υπαλλήλους που αυξήσουν τις επιδόσεις στην έκδοση νέων συντάξεων.
Συνδυασμένες οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στον διπλασιασμό του πλήθους των νέων συντάξεων που εκδίδονται κάθε μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμοδίων στελεχών.

Ωστόσο, πηγές του Capital.gr από υπηρεσιακούς παράγοντες των ταμείων, αναφέρουν πως τα μέτρα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για την αποφασιστική επιτάχυνση της έκδοσης νέων συντάξεων.

Έμφαση στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδοϋπηρεσιακά στον e-ΕΦΚΑ έχει δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση κύριων συντάξεων και όχι στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως η έκδοση οριστικής κύριας σύνταξης αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Συνεπώς, η επιτάχυνση της έκδοσης νέων κύριων συντάξεων σε βάρος των νέων επικουρικών συντάξεων, αν και δεν αύξανε το πλήθος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων σε πρώτη φάση, θα άνοιγε το δρόμο, σε δεύτερη φάση, για την γρήγορη έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, όσοι αναμένουν τόσο την κύρια, όσο και την επικουρική σύνταξή τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον σύντομα να πάρουν την κύρια σύνταξή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εισηγήσεις για μαζική έκδοση προσωρινών συντάξεων
Αν όλα τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν, ενδεχομένως να υλοποιηθεί εισήγηση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι για αύξηση του πλήθους των προσωρινών συντάξεων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες των ταμείων.

Η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης (από το 50% στο 70% της οριστικής), την οποία προέβλεπε διάταξη που πέρασε ο προηγούμενος Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης θα μπορούσε -αναφέρουν τα ίδια στελέχη- να αποτελέσει τη “βάση” για την οικονομική ανακούφιση πολύ πιο μεγάλης μερίδας συνταξιούχων σε σχέση με εκείνη που λαμβάνει προσωρινή σύνταξη υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.

Πηγή: patrastimes.gr