Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Περιβάλλοντος – «Δες το Σφαιρικά!» από το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με τη Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Με επιστολή τους οι υπεύθυνες, Ελένη Αντωνακοπούλου για την Πρωτοβάθμια και Ιωάννα Παπαϊωάννου για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ευχαριστούν τον Δήμο Πατρέων για τη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής στην επιστολή τους:

«Ο θεσμός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εδώ και 30 χρόνια, χτίζει στο ελληνικό σχολείο, τον ενημερωμένο, ευαισθητοποιημένο και τελικά ενεργό πολίτη. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα από το βίωμα και τη συμμετοχή γίνεται εκπαίδευση πολιτών, από την προσχολική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Πολιτών που αναζητούν αιτίες, αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα και τη συστημική διάσταση των προβλημάτων του περιβάλλοντος, αμφισβητούν τις κυρίαρχες προτάσεις του καταναλωτικού τρόπου ζωής, προτείνουν λύσεις που αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Αχαΐα έχει μια συνεχή, δυναμική και απρόσκοπτη παρουσία από την αρχή της δημιουργίας του θεσμού (1991) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, μέχρι και σήμερα.

Η “συνάντηση” με τον υπεύθυνο του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων κ. Γιώργο Μαγιάκη και η πρόταση συνεργασίας για την Εβδομάδα Περιβάλλοντος με τίτλο “Δες το σφαιρικά” -με την παρουσία μαθητών και μαθητριών σε πλήθος αξιόλογων δραστηριοτήτων- ήταν όχι μόνο ευχάριστη αλλά κυρίως πολύ δημιουργική συγκυρία. Δόθηκε η ευκαιρία:

-Μέσα σε 2 εβδομάδες σε 614 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και 41 εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης

-Μέσα σε 1 εβδομάδα σε 195 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων και 21 εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης,

να συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και την προστασία του, σε έναν απολύτως ασφαλή και όμορφα διαμορφωμένο χώρο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, από καρδιάς τον Υπεύθυνο του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων Γιώργο Μαγιάκη, τους συνεργάτες του στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου μας, τους εθελοντές, τους επιστήμονες, τους ειδικούς και τους επαγγελματίες που πρόσφεραν αφιλοκερδώς την τεχνογνωσία και το χρόνο τους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Θερμά ευχαριστούμε και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που στο τέλος αυτής της άχαρης, αφύσικης και δύσκολης σχολικής χρονιάς επέλεξαν με τη συμμετοχή τους –στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος- να αποχαιρετήσουν τους μαθητές τους “βλέποντας σφαιρικά”, να προβληματιστούν, να μάθουν, να παίξουν και να αποδείξουν πως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι δράση και σχέσεις, αναγκαίες σε ένα σχολείο που προωθεί αξίες, καλλιεργεί το ελεύθερο κι ανήσυχο πνεύμα και προσανατολίζει την κοινωνία στο σεβασμό της ζωής.

Πιστεύουμε ότι η άριστη συνεργασία θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά και θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος υλοποιώντας δραστηριότητες μέσα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, στο Πάρκο Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Πατρέων, έτσι ώστε τα περιβαλλοντικά προβλήματα να γίνουν εργαλείο, η ευαισθητοποίηση και η δράση συνήθεια, και η συνήθεια πράξη με στόχο μια κοινωνία Αειφορίας».

Τέλος, ο Βοηθός Δημάρχου, Γιώργος Μαγιάκης, αναφέρει τα εξής σε δήλωσή του: «Η Εβδομάδα Περιβάλλοντος ήταν ο πιο κατάλληλος τρόπος επαναδραστηριοποίησης της λειτουργίας του Πάρκου έπειτα από τόσους μήνες αναστολής. Και αυτό γιατί το θέμα του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που ταιριάζει τόσο στο φυσικό χώρο του Πάρκου αλλά παράλληλα αποτελεί ευκαιρία προβληματισμού σχετικά με τα πρότυπα της ζωής, καλλιέργειας της ορθολογική σκέψης για την αναζήτηση των αιτιών καταστροφής του και κατανόησης της θέσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση και τους υπόλοιπους ανθρώπους. Μέσα από την παραπάνω διαδικασία επιτυγχάνεται «φυσικά» η πρόοδος της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν, τους εθελοντές που υποστήριξαν τη δράση, τους εργαζόμενους του Πάρκου, τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, το Καρναβαλικό Συνεργείο και ασφαλώς τις κυρίες Ελένη Αντωνακοπούλου και Ιωάννα Παπαϊωάννου για την εξαιρετική συνεργασία».

Πηγή: patrastimes.gr