Για ενέργειες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που ισοδυναμούν με «τρομοκρατική επίθεση» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέρος της συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίων έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια αζερο-τουρκική διεθνής τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πασινιάν στο Sky News. «Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι μια πολιτική συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίων και μια πολιτική παλινόρθωσης της τουρκικής αυτοκρατορίας».

Κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε σκοτώσει 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους στο διάστημα από το 1915 έως το 1923.

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, όμως αμφισβητεί τους αριθμούς και αρνείται ότι οι φόνοι ήταν συστηματικά ενορχηστρωμένοι και συνιστούν γενοκτονία.

Ακόμη μια «εκρηκτική» νύχτα
Η πρωτεύουσα της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, έγινε στόχος έντονων βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Σε τακτά διαστήματα, σχεδόν κάθε ώρα, ακούγονταν οι προειδοποιητικές σειρήνες στην πόλη, η οποία ήταν βυθισμένη σε σχεδόν πλήρες σκοτάδι.

Κάθε φορά ακολουθούσε μια σειρά δυνατών εκρήξεων, η προέλευση των οποίων δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί: ρουκέτες, πύραυλοι, πυρά του πυροβολικού ή αερο-πορικοί βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με κάτοικο, επρόκειτο χωρίς αμφιβολία για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί στην πόλη από το Σαββατοκύριακο, όταν οι δυνά-μεις του Αζερμπαϊτζάν έθεσαν στο στόχαστρό τους το Στεπανακέρτ, μια πόλη με 55.000 κατοίκους σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στα βουνά του Καραμπάχ.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και το ξημέρωμα, ενώ προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπαν ότι άλλοι 21 στρατιώτες του υπό αρμενικό έλεγχο θύλακα σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών στους 244 αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στις 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: patrastimes.gr