Μοιάζει να… τρεμοπαίζει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σχεδόν 100 μέρες πριν ανάψει στο Ολυμπιακό Στάδιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας (23 Ιουλίου), καθώς ολοένα και περισσότερα ζητήματα εγείρονται διατηρώντας τις αμφιβολίες για την κανονική τέλεση φέτος της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης που ο κορωνοϊός ανέβαλε πέρυσι.

Ενώ τέσσερις στους πέντε Ιάπωνες είναι κατά της διεξαγωγής της το καλοκαίρι αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι διοργανωτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέας αναβολής ή ματαίωσης των Αγώνων. Η οργανωτική επιτροπή Τόκιο 2020, που μάλιστα έχει επανειλημμένως αλλάξει σύνθεση περιλαμβανομένου και του επικεφαλής της (για λόγους άσχετους με τον κορωνοϊό), αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένουν ότι η διοργάνωση θα γίνει κανονικά.

Η πανδημία συνεχίζει να πλήττει την Ιαπωνία και ο πληθυσμός της δυσανασχετεί βλέποντας από τη μία περιορισμούς και από την άλλη ολυμπιακές προετοιμασίες. Με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να εισέρχεται στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού και την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού στο Τόκιο να θεωρείται πολύ πιθανή τις επόμενες μέρες, το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η οργανωτική επιτροπή ήταν τελικά να απαγορεύσει την είσοδο ξένων φιλάθλων για τους Αγώνες του καλοκαιριού.

Ετσι τα εκατομμύρια των φιλάθλων εκτός Ιαπωνίας που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί δημοσκοπήσεις που βρήκαν ότι το 80% των Ιαπώνων δεν ήθελε να έρθουν ξένοι θεατές για τους Αγώνες.

Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία άρχισε στις 25 Μαρτίου στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τη διακοπή της επί ελληνικού εδάφους και με την ευκαιρία της επετείου των 125 ετών από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Ομως και εκεί… παρενέβη ο κορωνοϊός, με τον κυβερνήτη της Οσάκα Χιροφούμι Γιοσιμούρα να αρνείται να περάσει από τους δρόμους τής πόλης του η λαμπαδηδρομία, λόγω της νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας εκεί.
Μεγάλο θέμα έχει προκύψει επίσης με τον εμβολιασμό των αθλητών, ο οποίος παραμένει προαιρετικός. Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους διοργανωτές, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε συμφωνία με την Κίνα για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των αθλητών του Τόκιο 2020 που το επιθυμούν με κινεζικά εμβόλια, δηλαδή σκευάσματα που ούτε η Ιαπωνία έχει εγκρίνει ούτε οι περισσότερες χώρες της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία της ΔΟΕ περιλαμβάνει και τους αθλητές των προσεχών Χειμερινών Ολυμπιακών… που θα γίνουν στο Πεκίνο.

Η ιαπωνική αντίδραση ήταν έντονη, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι οι Ιάπωνες αθλητές δεν θα εμβολιαστούν με τα εμβόλια της Κίνας, ενώ την Πέμπτη ξεσηκώθηκε θύελλα στην Ιαπωνία από ρεπορτάζ του εγχώριου πρακτορείου ειδήσεων Kyodo ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει κατά προτεραιότητα τους αθλητές της χώρας που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες. Μετά την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χώρα που είναι πίσω στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού, εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε όλα αυτά προστέθηκε την Τρίτη και η απόσυρση της Βόρειας Κορέας από τη διοργάνωση. Η Πιόνγιανγκ επικαλέστηκε τον κορωνοϊό για να απόσχει από τους Αγώνες στο σπίτι ενός εκ των εθνικών της εχθρών, όπως είχε κάνει και στους Ολυμπιακούς του 1988 στη Σεούλ. Ισως να μην έχει κι άδικο, εφόσον όπως αναμένουν Ιάπωνες ειδικοί η πανδημία κορυφωθεί ξανά τον Ιούλιο στο Τόκιο…

Πηγή: patrastimes.gr