Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες αποτελεί το σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, για αυτό και  εκτός από τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του δήμου, οφείλει να λειτουργεί αυτόνομα, με υψηλό επαγγελματισμό και να παράγει καλλιτεχνικό έργο αξιοποιώντας και τις τοπικές δυνάμεις.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών έγκαιρα από τις 14/5/21 κατέθεσε την πρόταση της για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή και στον επίλογο της πρότασή μας αναφερόταν: “…..ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από την παρούσα δημοτική αρχή θα είναι αφετηρία μιας νέας προοπτικής του ΔΗΠΕΘΕ και θα δώσει τον αναγκαίο αέρα ανανέωσης χωρίς να αποτελέσει άλλο ένα εργαλείο στενής προβολής της κομματικής ταυτότητας όπως επανειλημμένα έχει επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια με επιλογές που μας οδήγησαν σε καθολική απογοήτευση”.

Μετά από τις συνεντεύξεις 29 υποψηφίων κρίνουμε ότι η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή, έγινε με μοναδικό κριτήριο την κομματική του ταυτότητα (ΚΚΕ). Προσπάθησαν να την κρύψουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο ΔΗΠΕΘΕ αλλά το είπε ξεκάθαρα ο δήμαρχος Πατρέων στο δημοτικό συμβούλιο, διακόπτοντας την ομιλία του επικεφαλής μας και λέγοντας  “ναι καλά κάναμε, το ίδιο θα κάνατε και εσείς”. Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Πελετίδη. Με την στενή αυτή κομματική αντίληψη, γιατί να χαθεί πολύτιμος χρόνος με δήθεν συνεντεύξεις των υποψηφίων; Γιατί διασύρετε ανθρώπους με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο;  Ο στενός εναγκαλισμός των φορέων με την κομματικοποίηση κάθε άλλο παρά επιτρέπει σε δημιουργικές δυνάμεις να προσφέρουν και δεν δικαιώνει τις προσδοκίες της πόλης.

Η μικροψυχία της δημοτικής αρχής φάνηκε και στα εγκαίνια του πολυχώρου στα Παλαιά Σφαγεία, όπου δεν ανέφερε τους φορείς που έφεραν το διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανακαίνιση και αποκατάσταση, κάλεσαν το Δήμο να συμμετέχει σαν εταίρος, βοήθησαν στην ένταξη και έδωσαν χρήματα.

Εγκαινιάσατε έναν χώρο ημιτελή, που δεν έχει καμία σχέση με τις μακέτες που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Αναρωτιόμαστε γιατί προχωρήσατε στα εγκαίνια, αφού δεν έχει περατωθεί το έργο; Μήπως είναι συμβατική υποχρέωση και τα εγκαίνια υποδηλώνουν κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Στα εγκαίνια παρατηρήσαμε την πλήρη απουσία της ψυχής του καρναβαλιού, των καρναβαλιστών που περισσεύουν στην πόλη και δεν έχουν κομματικές ταυτότητες. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση η παρουσία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων που δεν έτυχε ανάλογου σεβασμού με την αποχώρηση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων. Με τέτοιες πρακτικές δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, αντίθετα βαθαίνει το χάσμα σε βάρος του Καρναβαλιού και της πόλης.

Πηγή: patrastimes.gr