Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το Προεδρείο της Ένωσης, είχε ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά, αλλά η στάση του, ήταν αυτή που πυροδότησε τις αντιδράσεις, τόσο στα ανοιχτά φόρουμ δικαστών, όσο πλέον και σε δημόσια θέα.

Σε ανακοίνωσή τους, εισαγγελείς και δικαστές κάνουν λόγο για συστηματική προσπάθεια του Προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσει το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους:

“Οι συστηματικές προσπάθειες του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, συγχρόνως, δε, συνιστούν πολιτειακά οξύμωρο σχήμα.

Η Εξουσία ασκείται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικά ένα ακανθώδες ζήτημα και οι δημόσιες παρεμβάσεις της ΕνΔΕ οφείλουν να είναι αντικειμενικές και απρόσωπες, χωρίς επιλεκτικές ευαισθησίες, όπως επιτάσσει η θεμελιώδης αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατουμένων.

Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, με ανθρωπισμό και επιείκεια, συμβάλουν καθημερινά στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης, υπό όρους ισότητας και διαφύλαξης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 • Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
 • Κώστας Βουλγαρίδης, Εφέτης
 • Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών
 • Ελευθερία Κώνστα, Εφέτης
 • Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης
 • Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης
 • Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης

Υπενθυμίζεται το περίγραμμα των αντιδράσεων εδράζεται στον ισχυρισμό ότι «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στην παραίτησή του από μέλος της Ένωσης.

«Να φύγετε»

Αναλόγου ύφους είναι η επιστολή του εφέτη Γιώργου Παπαγεωργίου όποιος αναφέρει πως «αρνούμαι να συμμετέχω σε μια ένωση που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της με εκθέτουν ως μέλος της συλλογικότητας και δεν σέβονται το καταστατικό της.

Περίμενα μέχρι σήμερα μια λέξη σας , όχι αυτή της συγνώμης , αλλά εσείς παραμένετε ΚΟΥΦΟΙ στην έκρηξη που μόνοι σας δημιουργήσατε.

Σας ζητώ να φύγετε πριν κάνετε και άλλη ζημία στην Ένωση».

Η παραίτηση

Εξ αρχής πάντως είχαν αντιδράσει μέλη του ΔΣ και παρατάξεις με διαφορετικές ανακοινώσεις (Δημ. Φούκας, Μαργαρίτα Στενιώτη) αλλά η θρυαλλίδα ήταν η παραίτηση βόμβα από μέλος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρείο της Ένωσης.

Ο κ. Ντογιάκος, ο οποίος έχει υπάρξει και ο ίδιος στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του, ανέφερε πως με την επίμαχη ανακοίνωσή της με την οποία ζητάει από την Πολιτεία «να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα», παρέβλεψε ότι:

Α) τέτοιου είδους ενέργειες κλονίζουν συθέμελα το κύρος της Δικαιοσύνης στην συνείδηση των πολιτών και προκαλούν ιδιαίτερα αρνητικά σχόλια σε βάρος της, όπως άλλωστε ήδη έχει γίνει με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργειά της,

Β) ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της συγκεκριμένης υποθέσεως, όπως άλλωστε και οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου στο οποίο ο κατάδικος αυτός νοσηλεύεται και

Γ) παραπέμπει στη λήθη της ιστορίας τους επιφανείς δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων».

Παράλληλα, 14 δικαστικοί με δήλωσή τους που δημοσιοποιήθηκε στο dikastis.gr αναφέρουν πως «…Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Καταστατικού της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας είμαστε μέλη, σκοποί του εν λόγω σωματείου είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών (παρ. 1), η βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης (παρ. 2), η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών (παρ. 3), η προώθηση των συμφερόντων των μελών της και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ αυτών (παρ. 4), η προαγωγή της Νομικής Επιστήμης, η συμβολή στη βελτίωση της Νομοθεσίας και η ανύψωση του μορφωτικού και επιστημονικού επιπέδου των μελών της (παρ. 5), καθώς και η επικοινωνία και συνεργασία της Ενώσεως με ομοειδείς ενώσεις του εσωτερικού και ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών άλλων χωρών (παρ. 6).

Κατά τη γνώμη μας, το από 24.2.2021 δελτίο τύπου της Ένωσης, προερχόμενο από το Γραφείο Τύπου αυτής, με τίτλο “Για τον κρατούμενο Δ. Κουφοντίνα”, δεν υπάγεται σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω καταστατικούς σκοπούς της, δεδομένου ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι δεν αφορά στην προαγωγή της Νομικής Επιστήμης ή στη συμβολή στη βελτίωση της Νομοθεσίας ούτε μπορεί να υπαχθεί σε κάποια από τις άλλες περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Συνεπώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, ως διοικούν αυτήν όργανο στο πλαίσιο και υπό τους περιορισμούς του Καταστατικού, δεν νομιμοποιείται να προβαίνει για λογαριασμό της σε τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες, είτε εκδίδονται ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, εκφράζουν μόνο τους συντάκτες τους που δεν εκπροσωπούν, εν προκειμένω, τα μέλη της Ένωσης.

Αθήνα, 25.2.2021

Οι δηλούντες

 • Αντώνιος – Ελευθέριος Βόμβας, Πρωτοδίκης
 • Βασιλική Μητσοπούλου, Πρωτοδίκης
 • Ζήσης Χατζημπύρρος, Πρωτοδίκης
 • Ειρήνη Ευθυμιάδου, Πρωτοδίκης
 • Ευθαλία Αναγνώστου, Πρωτοδίκης
 • Χρυσάνθη Μάντη, Πρωτοδίκης
 • Νικόλαος Μαργαρίτης, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών
 • Μαρία – Κλεάνθη Γεωργέλλη, Πρωτοδίκης
 • Δημήτριος Βογιατζής, Πρωτοδίκης
 • Άννα Δεληανδρέου, Πρωτοδίκης
 • Δημήτριος Παχάκης, Πρωτοδίκης
 • Ελένη Κιουσέογλου, Πρωτοδίκης
 • Χρυσή Βεγλιρή, Πρωτοδίκης
 • Μαρία Μπουτάκη, Πρωτοδίκης

Ανοιχτή επιστολή του κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου, Προέδρου Εφετών, για την ανακοίνωση της ΕνΔΕ

Προς Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Κύριοι

Η ΕΝΔΕ έχει ονοματεπώνυμο, αρχές και ιστορία.

Κάτω από το όνομα αυτό δεν μπορεί να κρύβεται ο ανώνυμος «ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ» και να βάζει στο στόμα της Ένωσης τους πόθους του και τις ιδεοληψίες του.

Σας υπενθυμίζω ότι σκοπός της Ενώσεως είναι:

 • Η διασφάλιση και ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων.
 • Η βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης.
 • Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών.
 • Η προώθηση των συμφερόντων των μελών της και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ αυτών.
 • Η προαγωγή της Νομικής Επιστήμης, η συμβολή στη βελτίωση της Νομοθεσίας και η ανύψωση του μορφωτικού και επιστημονικού επιπέδου των μελών της.
 • Η επικοινωνία και συνεργασία της Ενώσεως με ομοειδείς ενώσεις του εσωτερικού και ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών άλλων χωρών.

Σας ΕΡΩΤΩ : Η ανακοίνωση του κυρίου γραφείου τύπου σε ποια παράγραφο θεμελιώνεται;

Αρνούμαι να συμμετέχω σε μια ένωση που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της με εκθέτουν ως μέλος της συλλογικότητας και δεν σέβονται το καταστατικό της.

Περίμενα μέχρι σήμερα μια λέξη σας , όχι αυτή της συγνώμης , αλλά εσείς παραμένετε ΚΟΥΦΟΙ στην έκρηξη που μόνοι σας δημιουργήσατε.

Σας ζητώ να φύγετε πριν κάνετε και άλλη ζημία στην Ένωση

Γεώργιος Παπαγεωργίου-Μέλος της Ένωσης”

Πηγή: patrastimes.gr