Για δυναμική επανεμφάνιση ετοιμάζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μετά κατά γενική ομολογία επιτυχημένο σχέδιο περιορισμού της διασποράς του ιού τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η πολυάριθμη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε εκατοντάδες σημεία σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πυκνών ελέγχων από κλιμάκια δημόσιων Αρχών απέφερε καρπούς τις γιορτές, αναθερμαίνοντας το ενδεχόμενο ανάλογα μέτρα να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μείνει χαμηλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν νέες εστίες υπερμετάδοσης, με τα πλέον επίφοβα σημεία να καταγράφονται σε κεντρικές εμπορικές οδούς, όπως η Ερμού.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κοσμοσυρροή έξω από τα καταστήματα οφείλεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας εντός τους, η λύση της συστηματικής αστυνόμευσης δρόμων ή περιοχών με έντονη εμπορική κίνηση μπορεί να αποτρέψει άμεσα τη δημιουργία συνθηκών συνωστισμού, κρατώντας ζωντανή και την αγορά. Άλλωστε, το ενδεχόμενο λήψης πιο αυστηρών μέτρων με επίκεντρο τις ουρές στο λιανεμπόριο θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα έχουν πλήρως εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές της Πολιτείας αναφορικά με την πανδημία στην καθημερινή λειτουργία τους.

Ούτε, όμως, ψηφιακές εφαρμογές, όπως «κόφτες» ή χρονόμετρα θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των καταναλωτών σε ορισμένα κεντρικά σημεία, δεδομένου ότι ισοδύναμο μέτρο του γραπτού μηνύματος στο 13033 αποτελεί η γραπτή βεβαίωση, με την οποία θα μπορούσε επίσης να παρατηρηθεί καταχρηστική εφαρμογή της. Για τους λόγους αυτούς, η πιο ρεαλιστική απάντηση στο πρόβλημα επαφίεται στην επιτήρηση των αστυνομικών Αρχών σε πολυσύχναστες αγορές, σε συνδυασμό με την επέκταση της λειτουργίας της αγοράς τα Σαββατοκύριακα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν περισσότερες ημέρες πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα. Ήδη, μελετάται η λειτουργία της αγοράς την προσεχή Κυριακή 31 Ιανουαρίου, καθώς κατά 20% αυξήθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. «Όσο περισσότερο χρόνο έχουν οι καταναλωτές, τόσο καλύτερα» επισήμανε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή.

Πάντως, την ανάγκη περιορισμού του καταναλωτικού κοινού επισήμαναν δημόσια στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες. Παρακολουθώντας τις σκηνές από την οδό Ερμού στην Αθήνα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες». Μιλώντας στο ΜΕGA, ο κ. Καπραβέλος ξεκαθάρισε πως «από τη στιγμή που έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και από τη στιγμή που η αγορά άνοιξε με προϋποθέσεις, είναι ώρα η πολιτεία να πάρει μέτρα τουλάχιστον χρονικού περιορισμού των μετακινήσεων», βλέποντας ένα τρίτο κύμα πανδημίας να πλησιάζει, το οποίο -όπως ο ίδιος εξήγησε – τα νοσοκομεία δεν θα το αντέξουν.

Πίσω στα ρολά το λιανεμπόριο

Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία αν και εξήγησε πως δεν θα ήθελε να κλείσουν ξανά τα καταστήματα, επισήμανε πως «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναλογιστούν τυχόν συνέπειες του αγοραστικού συνωστισμού. Ανήσυχος διπλά εμφανίστηκε με τη σειρά του ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος δεν έκρυψε αφενός την ανησυχία του για την μετάλλαξη του ιού και αφετέρου για τις σκηνές αγοραστικής μανίας, περιγράφοντας στον Θέμα 104, 6 πως ότι «προφανώς υπάρχει ανησυχία για αναζωπύρωση των κρουσμάτων». Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Βατόπουλος δεν απέκλεισε «να γίνει εισήγηση για κλείσιμο του λιανεμπορίου», καθώς σημείωσε πως «αυξημένη κινητικότητα σημαίνει αυξημένα κρούσματα».

Στην Επιτροπή… η Ερμού
Βαθιά ενοχλημένος από τις εικόνες κοσμοπλημύρας ήταν και ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη» δήλωσε ο κ. Σύψας, ενώ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας, όπως και ο κ. Βατόπουλος.

Φοβού το Λονδίνο
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σύψας υπενθύμισε πως «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό», ενώ έκρινε ότι «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη».

Ταυτόχρονα, η αύξηση της κινητικότητας -και συνακόλουθα των νέων κρουσμάτων- λόγω του καταναλωτικού ζήλου δεν αποκλείεται να μπλοκάρει και την επάνοδο των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, με τον κ. Σύψα να υπογραμμίζει με νόημα πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr