Διάγουμε εποχή ενεργειακής κρίσης, η οποία αποτυπώνεται με οδυνηρό τρόπο στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, έχοντας απλώσει τα « πλοκάμια της» και στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός της ενεργειακής… ανεπάρκειας (τροφοδοσία-αποθέματα φυσικού αερίου, παραγωγή πετρελαίου)με τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων, προκαλεί τεράστιες δυσλειτουργίες στη βιομηχανία και κατ’ επέκταση επηρεάζει όλα τα συναφή μακροοικονομικά στοιχεία.

Το ενεργειακό «αγκάθι» δύναται να μετεξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνουν με έμφαση όλο και περισσότεροι αναλυτές, που παρακολουθούν, όπως και οι υπόλοιποι ειδικοί και μη, να εκτοξεύονται οι τιμές του φυσικού αερίου και να εξυφαίνονται εφιαλτικά σενάρια για αυτές του πετρελαίου. Ένα από αυτά τα σενάρια, άκρως δυσοίωνα για τον χειμώνα που έπεται, προέρχεται από την Bank of America, η οποία κάνει την εξής… καταστροφολογική εκτίμηση: η τιμή του αργού πετρελαίου (βρίσκεται στα 78 δολάρια) θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια και ενδεχομένως να εκτιναχτεί στα 120 δολάρια το βαρέλι, εντός του χειμώνα. Αν, μάλιστα, η τιμή του αργού διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα για κάποιους μήνες, δύναται να λειτουργήσει ως επιταχυντής για μια μακροιοικονομική κρίση, που θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη.
Όπως επεξηγεί η Bank Of America, αντίστοιχα παραδείγματα κλιμάκωσης –μετατροπής της ενεργειακής κρίσης σε μακροοικονομική, είχαμε την δεκαετία του 1970, καθώς επίσης και το 2008. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση από τους συντάκτες-αναλυτές «οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ίσως απέχουμε μία καταιγίδα μακριά από τον επόμενο μακρο τυφώνα».

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ
Κομβικός αναμφίβολα είναι ο ρόλος του ΟΠΕΚ, που δύναται να θέσει φραγμό στην ξέφρενη άνοδο των τιμών του αργού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός προσανατολίζεται να αυξήσει την παραγωγή, «ρίχνοντας» στην αγορά μεγαλύτερες ποσότητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή έλλειψη και να σταματήσει εν τη γενέσει του, το «ντόμινο» δυσάρεστων εξελίξεων. Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Φυσικό αέριο: Σπάνε τα ρεκόρ στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, μοιάζει αδύνατο να αναχαιτιστεί η ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς-τάσης στη Γηραιά Ηπειρο, ανατιμήθηκε για τον επόμενο μήνα στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το περυσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν κοντά στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα.. Στο +17,4% έχει αυξηθεί η τιμή του συμβολαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Γερμανία η τιμή για τον επόμενο χρόνο διαμορφώνεται στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 12% πιο πάνω από την προηγούμενη τιμή.

Πηγή: patrastimes.gr