«Συνάδελφοι, οι προσλήψεις 21.065 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γενική Εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, φέρνουν στην επιφάνεια, για μια ακόμα χρονιά, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα Δημόσια σχολεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το «ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αχαίας», που προσθέτει:

«Είναι μια κυνική ομολογία της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, ότι πολιτική επιλογή της είναι οι ελαστικές μορφές εργασίες, τα δεκάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Οι αναπληρωτές αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό και αναγκαίο το αίτημα για 

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!!

Και ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης και τα συνδικαλιστικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης δηλώνουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τις προσλήψεις αναπληρωτών, ταυτόχρονα κάνουν μεγάλη προσπάθεια να κρύψουν ότι οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών καλύπτουν μόνο κάτι παραπάνω από τις μισές θέσεις που είχαν καλυφθεί την περσινή χρονιά από αναπληρωτές. Σε μια χρονιά μάλιστα που τα κενά είναι πολύ περισσότερα από πέρσι, αν λάβουμε υπόψη και τις 3.500 περίπου συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.

Και στην Αχαΐα οι ελλείψεις εκπαιδευτικών μετά την Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών είναι εκατοντάδες.

Συγκεκριμένα στην Αχαΐα, προσλήφθηκαν 290 αναπληρωτές πλήρους και μερικής απασχόλησης και παραμένουν μαθήματα που οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλες.

Δάσκαλοι: Προσλήφθηκαν 34, όταν πέρυσι στην Α΄ και Β΄ φάση που έγιναν τον Σεπτέμβρη και αφορούσαν το άνοιγμα των σχολείων είχαν προσληφθεί 66!! Ειδικά φέτος ο αριθμός των αναπληρωτών δάσκαλων δε θα φτάσει να καλύψει ούτε τις άδειες ειδικού σκοπού λόγω πανδημίας. Η κάλυψη των κενών πιθανά θα γίνει με τη γνωστή μέθοδο της μη διχοτόμησης τμημάτων, της αναστολής λειτουργίας ολοήμερων κτλ.

Θεατρική Αγωγή: Προλήφθηκαν 25 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι 29. Τα κενά φέτος είναι 31. Όμως κάθε κενό στη θεατρική αγωγή αφορά 3 ή 4 σχολεία. Δηλαδή περίπου 25 σχολεία στον νομό δεν έχουν εκπαιδευτικό!!!

Εικαστικά: Προσλήφθηκαν 40 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι 48. Τα κενά είναι 59. Τα σχολεία που δε θα έχουν εκπαιδευτικό είναι 35 με 40!!

Ελλείψεις εκπαιδευτικών υπάρχουν και στα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής, που όμως θα προσδιοριστούν με ακρίβεια μετά, αν υπάρξει διάθεση πλεονάζοντος προσωπικού από τη Β/θμια.

Τέλος μικρότερες ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες, ενώ σημειώνουμε ότι κανένα τμήμα ΖΕΠ δε θα λειτουργήσει αφού δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Συνάδελφοι, εν μέσω πανδημίας και με τις ανάγκες των σχολείων αυξημένες όσο ποτέ, η Κυβέρνηση επιλέγει να κάνει προσλήψεις με το σταγονόμετρο.

Δε θα ανεχτούμε να μπουν οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε δεύτερη μοίρα. 

Όλες και όλοι στον αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας, για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση εδώ και τώρα:

  • Να πραγματοποιήσει, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη δεύτερη φάση προσλήψεων, καλύπτοντας ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις άδειες που θα ληφθούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Καμία ώρα μαθήματος να μη χαθεί, ούτε στη Γενική ούτε στην Ειδική Εκπαίδευση.
  • Να διορθωθούν τα λάθη στις προσλήψεις των αναπληρωτών άμεσα και να συμπεριληφθούν στην α΄ φάση οι συνάδελφοι που προσπεράστηκαν.
  • Να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι που αποκλείστηκαν λόγω παραβόλου, εξομοίωσης και τεχνικών προβλημάτων του συστήματος στους πίνακες. Να διορθωθούν τώρα όλα τα λάθη. Κανείς απολυμένος, κανείς εκτός σχολείου.
  • Να δοθούν όλα τα κενά από τις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. Οι τοποθετήσεις να γίνουν με ευθύνη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ. Καμία αυθαιρεσία στη διαδικασία των τοποθετήσεων.
  • Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση.»

Πηγή: patrastimes.gr