Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε τον Μάρτιο πάνω από το 16%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η αύξηση του πληθωρισμού ασκεί πίεση στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλου να διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

powered by Rubicon Project
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση από 15,61% τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 5% και να κινείται σε διψήφια επίπεδα στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας τετραετίας.

Στην αιχμή των ετήσιων αυξήσεων ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και εισαγωγών που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών μεταφορικών υπηρεσιών κατά σχεδόν 25%, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,13% σε μηνιαία βάση και 31,2% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός αναμενόταν να αυξηθεί στο 17% τον Μάρτιο και λίγο υψηλότερα τον Απρίλιο. Αναλυτές προβλέπουν ότι θα αυξηθεί και τον Απρίλιο, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 18%.

Ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 19% από 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου, μετά από μόνο τέσσερις μήνες στη θέση αυτή και δύο ημέρες μετά την τελευταία αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας τη βουτιά της λίρας κατά 12% κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει απομακρύνει τέσσερις κεντρικούς τραπεζίτες σε λιγότερο από μία διετία, πλήττοντας την αξιοπιστία της τουρκικής νομισματικής πολιτικής και συμβάλλοντας στη μακροχρόνια πτώση της λίρας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.

Ο Καβτσίογλου είχε επικρίνει στο παρελθόν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας, όπως και ο Ερντογάν, την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Ωστόσο, τις περασμένες εβδομάδες είχε δηλώσει σε επενδυτές και τραπεζίτες ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν υψηλά λόγω του πληθωρισμού.

Πηγή: patrastimes.gr