«Αυτό που κάνουμε με το νομοσχέδιο είναι να συνεχίσουμε με συνέπεια την μεταρρυθμιστική προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, απαλλάσσοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από τον βρόγχο της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης κατά την έναρξη της επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός, υπογράμμισε ότι απλοποιείται το επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς ωστόσο να απωλέσει καμία δυνατότητα το κράτος στο να ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Δίνουμε , είπε ο κ. Παπαπαθανάσης, τη δυνατότητα να ξεκινούν οι δραστηριότητες πολύ γρήγορα, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Δεν θέλουμε, τόνισε, «ο μικρός επαγγελματίας να δένεται χειροπόδαρα σε μια διοίκηση που τον καθυστερούσε μια ζωή να ξεκινήσει, μια δραστηριότητα».

Έτσι, για τομείς και κλάδους που χρειάζεται να γίνουν αναγκαίες γνωστοποιήσεις έναρξης, αυτές εξήγησε θα γίνονται στο ΟΠΣΑΔΕ που θα λειτουργήσει τώρα στο notify business και πολύ γρήγορα κάποιος μπορεί να γνωστοποιήσει την έναρξη της επιχείρησης του, να συλλέξει όλα τα χαρτιά που απαιτούνται και σε έναν έλεγχο να παρουσιάσει τα αναγκαία έγγραφα της λειτουργίας της επιχείρησης του. Στις δε περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται έγκριση για τη λειτουργία μιας οικονομικής δραστηριότητας, έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό όπου θα επιβεβαιώνει ότι πράγματι, έχουν τηρηθεί οι κανόνες.

Σχετικά με το Β Μέρος του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αδειοδότησης, χωροθέτηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής, καθώς και θεμάτων που αφορούν στα επιχειρηματικά πάρκα και την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων. Θέλουμε, είπε, να στηρίξουμε την μεταποιητική δραστηριότητα που δημιουργεί και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, γι αυτό δημιουργούμε τις συνθήκες, έτσι ώστε, πολύ γρήγορα να εγκαθίστανται ή να χωροθετούνται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα δραστηριότητες, αλλά κυρίως οι οργανωμένοι υποδοχείς να μπορούν πολύ εύκολα να αδειοδοτούν τις επιχειρήσεις.

Ειδικά στους οργανωμένους υποδοχείς, επειδή ακριβώς είναι οργανωμένοι και επειδή έχουν χωροθέτηση συγκεκριμένη, δεν χρειάζεται να ελέγχονται οι διατάξεις περί υποχρεωτικών αποστάσεων από εγκαταστάσεις, σε περιοχές που βρίσκονται εκτός των οργανωμένων αυτών των μονάδων. Επίσης, πρόσθεσε «στα επιχειρηματικά πάρκα και στις μεγάλες μονάδες, είναι εφικτή η τροποποίηση των όρων των χρήσεων γης και των όρων δόμησης κατά τη διαδικασία εκπόνησης και τροποποίησης και αναθεώρησης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων και αυτό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φορέων ανάθεσης και διαχείρισης και των αρμοδίων υπηρεσιών που ενέκριναν την ανάπτυξη των μονάδων αυτών. Έτσι, διευκολύνεται αν θέλετε και επιταχύνεται, μια διαδικασία» Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις δυνατότητες καθ’ ύψος υπέρβασης, είπε, ότι, στα logistics και γενικά στα κέντρα αποθήκευσης-διανομής και στα 3PL, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες πανευρωπαϊκών προτύπων και θα πρέπει να εναρμονίσουμε τη νομοθεσία μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έδωσε έμφαση στην απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων γιατί με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης – ένα ισχυρό εργαλείο, εκτιμάται πως θα έχουμε 200.000 θέσεις εργασίας και περίπου 7% αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην σημερινή τελετή παρουσίασης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ύπο την παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι «η χώρα αλλάζει και αλλάζει πολύ γρήγορα, εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές, δείχνει το καλό δημοσιονομικό χαρακτήρα που έχει, δανείζεται με ιστορικά χαμηλά και φέρνει την ανάπτυξη, όπως δεν μπορέσαμε να την φέρετε εσείς και αυτό είναι το στοίχημα και η πρόκληση για την επόμενη μέρα, γιατί πρέπει να δουλέψουμε σκληρά – και αυτό κάνουμε – έτσι ώστε να μειωθεί η ανεργία, να αντιστρέψουμε το brain-drain που ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης και να δημιουργήσουμε νέες δουλειές» και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε, η Ελλάδα αλλάζει και εμείς εδώ σε αυτήν την κυβέρνηση, υπηρετούμε πιστά αυτό το στόχο, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε περισσότερες δουλειές και να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε εκεί που μας αφήσατε εσείς, θέλουμε να τρέξουμε και θέλουμε να τρέξουμε γρήγορα».

Πηγή: patrastimes.gr