Τη διαβεβαίωση ότι όποια επιχείρηση δεν ανοίξει λόγω της πανδημίας θα έχει τη στήριξη της πολιτείας έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Ό,τι μείνει κλειστό, σαφώς θα πάρει στήριξη» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα στήριξης άλλων κλάδων, λέγοντας πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν «προς το τέλος του μήνα». Υπογράμμισε ότι πρωταρχικό στόχος είναι «να μην έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας. Μπαίνουμε στο κομμάτι της επανεκκίνησης με μια δέσμη μέτρων στήριξης, όπως αυτά για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια».

Για το θέμα της μη τήρησης της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας ο υπουργός είπε ότι γίνονται καθημερινά «70.000 έλεγχοι όμως δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να δίνει πρόστιμα». Επισήμανε ότι στο τραπέζι της Επιτροπής βρίσκονται τα ζητήματα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους και η μουσική στην εστίαση, οι εμποροπανηγύρεις και τα νυχτερινά κέντρα.

Ειδικά για τις εμποροπανήγυρεις διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Δεν ξέρω αν θα ανοίξουν τώρα ή το άλλο Σαββατοκύριακο», είπε υπενθυμίζοντας ότι είχαν λειτουργήσει και πέρυσι, αλλά και ότι, «έχουμε μέτρα και κανόνες».

Τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα, το κράτος συνεχίζει να δανείζει
Όπως είπε στο πρόγραμμα για τη στήριξη της εστίασης θα στηριχτούν 35.000 επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 25.000 αιτήσεις, οι 10.000 εκ των οποίων έχουν εκκαθαριστεί. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ «πρέπει να παίρνουμε έγκριση, που μερικές φορές καθυστερεί», είπε σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης των ποσών και εκτίμησε ότι, «η αγορά από τη στιγμή που ξέρει πόσα χρήματα θα πάρει, μπορεί και ρυθμίζει τη ροή. Τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα, το κράτος συνεχίζει να δανείζει».

Όσο για τον τουρισμό υπενθύμισε ότι «και πέρυσι πήρε χρόνο να χτιστεί η κίνηση» και προέβλεψε ότι, «φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρυσι, ίσως και στο διπλάσιο ποσοστό» κίνησης. Τόνισε επίσης ότι, «ανοίγει το πρόγραμμα του τουρισμού για καταλύματα, λεωφορεία και τουριστικά γραφεία».

«Ο γάμος είναι ιερό θέμα», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως για το θέμα της μουσικής και του περιορισμού των ατόμων στις δεξιώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει το θέμα στο τραπέζι, όμως «εμπιστευόμαστε τους λοιμωξιολόγους κι ας μην ξεχνάμε ότι πολίτες είναι διασωλωνημένοι κι άλλοι νοσούν. Ο covid 19 δεν έχει φύγει».

Πηγή: patrastimes.gr