Για το πώς θα ανοίξουν οι δραστηριότητες από τη Δευτέρα και το επόμενο διάστημα μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.

«Επειδή τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι μεν από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αλλά ακόμα παραμένουν εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, λόγω της περιόδου και του γεγονότος ότι το σύστημα υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να προβαίνουμε σε προσεκτικά βήματα για να διατηρήσουμε την καλή εικόνα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι λίαν κρίσιμη».

Όπως τόνισε πρέπει να γίνεται «ένα βήμα κάθε φορά, εάν μας επιτρέπουν οι συνθήκες και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σχετικά με το δίλημμα «αγορά ή σχολεία», ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται και «από τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση».

Όσον αφορά στην εστίαση ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Το να ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους είναι πολύ καλύτερα από τους εσωτερικούς, είναι μία εναλλακτική που βοηθάει» και διευκρίνισε ότι «αν εξελιχθούν καλά μετά από κάποιο διάστημα ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι και το θέμα της εστίασης».

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί καθυστέρησης στη δήλωση κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κοζάνη, ο κ. Παρασκευής είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραπέσουν κάποια αποτελέσματα και να δηλωθούν με καθυστέρηση, αλλά δεν είναι ο κανόνας», προσθέτοντας ότι και με αυτά τα περιστατικά «δεν υπάρχει θέμα διαφάνειας, δεν στρεβλώνεται η εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, ούτε επηρεάζει τις αποφάσεις μας».

Πηγή: patrastimes.gr