Ως την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, θα μείνει ανοικτή η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς πέρα από το αυξημένο ενδιαφέρον, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.

Κατ’ αρχάς και κατ’ εξαίρεση, με νέα Απόφαση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις, που δήλωσαν, μεν, έως την 28η Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Έτσι, οι επιχειρήσεις, οι οποίες υπέβαλαν έως τώρα αίτηση που απορρίφθηκε, επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν ως την ερχόμενη Δευτέρα και να λάβουν «μερίδιο» από τα 1,2 δις ευρώ.

Καλύτεροι όροι για «κούρεμα» 40% στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Βελτιώνονται, όμως και οι όροι υπό τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να έχει «κούρεμα» 40% στην επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον διατηρεί το προσωπικό της για ένα χρόνο. Η προηγούμενη διατύπωση της Απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά απέκλειε από αυτό το ευεργετικό μέτρο τις επιχειρήσεις που «φορτσάρουν» το καλοκαίρι, απασχολώντας περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τους προηγούμενους ή τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διατύπωση, το κριτήριο για τον αριθμό του προσωπικού, γίνεται πιο ελαστικό ως προς το μήνα αναφοράς για τον αριθμό των εργαζομένων.

Ειδικότερα, παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων ως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση, όμως, που ο αριθμός των εργαζομένων την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν της 1ης Μαρτίου 2020, το «κούρεμα» παρέχεται εφόσον διατηρήσει κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων του Μαρτίου ως και την 1η Αυγούστου του 2021. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται απ’ αυτήν την εξίσωση οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Η ίδια ελαστικότητα υπάρχει, πλέον και ως προς την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων ως το τέλος του έτους, για όσους χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι αν ο αριθμός εργαζομένων είναι υψηλότερος την 1η Αυγούστου, σε σύγκριση με αυτόν της 1ης Μαρτίου, ως βάση υπολογισμού για την ΕΡΓΑΝΗ θα ληφθεί ο Μάρτιος.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού
Με άλλη Απόφαση ορίζονται και οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που έχουν πληγεί οικονομικά και για τους οποίους ίσχυσαν ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους κατά τον Αύγουστο.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι
οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων
οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.
οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους.

Πηγή: patrastimes.gr